Vakáció félidőben


Staycation

Nem tudom hányan ismerik a staycation kifejezést, amely az angol stay-maradni és vacation-vakáció szavakból alakult ki. Tény, hogy egyre több felől hallom, hogy vagy anyagi vagy más megfontolásból otthon nyaralnak. Nem sajnálom őket, mert tudom, hogy ha megfelelő körülményeket teremtünk otthonunkban, a nyár teszi a dolgát, azaz süt a nap és meleg van, akkor a közvetlen környezetünk is tud annyi örömöt, vidámságot vakáció érzést adni, hogy a Tunéziában a hasát süttető turista is hazavágyna. Mert végre van idő elmenni azokra a helyekre, amelyek a közvetlen közeledben vannak, mégis csak halogattad, hogy megnézd közelebbről. Letesztelheted a környék cukrászdáinak fagyijait, elmehetsz végre a múzeumba, megnézheted a filmet, amiről annyi jót haottál, biciklizhettek, csónakázhattok, görkorizhattok vagy éppen ha nagyon melegetek van valamelyik jégcsarnokban korcsolyázhattok. Lehet lustálkodni, kártyázni, társasjátékozni, pingpongozni. Ha még sosem voltál turista a saját városodban, itt az alkalom. A Bazilika tetején lévő kilátót ki ne hagyd!


Na szóval, amikor az az irdatlan meleg volt két hétig, bizony mi sem kívánkoztunk sehová, inkább itthon vakációztunk. Reggel kilenckor nyitott a strand, a reggelit legtöbbször a medence szélén fogyasztották el a kedves "vendégek". Kaptak fagyit, palacsintát, limonádét, hamburgert, hot-dogot és még csak sorba se kellett állniuk érte. Ebédre kijöttek a vízből és a teraszon falták be a menüt, majd az erős napsütés elől a szobájukba vonultak el egy rövid (vagy néha igencsak hosszú) sziesztára, velem együtt. Ébredés után kaptak valami gyümölcsöt vagy turmixot és már másztak vagy inkább ugrottak is vissza a vízbe. Meg is lett az eredménye: ha nem is tökéletes karcsapásokkal és lábtempóval, de fent maradnak a vízben a kicsik, sőt egymással versenyeznek. Roppant érdekes volt látnom, hogy miután Eszter karúszó nélkül úszkált a medencében, Noémi vérszemet kapott és addig "edzett", míg ő is mélyvíz biztos lett. Hát igen. Noémiben igen erős a versenyszellem. Végtelenül kitartó, erős, aki viszont a vereséget és a kritikát nehezen viseli el. No ilyen gyereknek keresünk most testhezálló sportot.




Ezalatt mi Zoltánnal, házi szabályok szerint, vérremenő vizilabda csatákat vívtunk és ha hiszitek ha nem többnyire én nyertem. A nyugalmas pillanatokat aquafitness gyakorlatok végzésével töltöttem, vagyis tényleg igaz, hogy meglehetősen egyangúan, nevezetesen a medencézéssel töltöttük a legmelegebb hetet.
Arról pedig még nem is beszéltem, hogy attól, hogy Zoltán úgy döntött, hogy szögre akasztja öltönyét és inkább saját vállalkozásba kezd, sokkal de sokkal több időt tud velünk tölteni. Ahogyan a vakációnk első fele a staycation is attól volt igazán remek, hogy velünk volt és hogy két medencézés között együtt ugrottunk el ide és oda vagy éppen a Fővárosi Nagycirkuszba.






Táborok

Hanna igen jó nevű sulijában nem traktálják az alsósokat idegen nyelv tanulással. Azt mondják, sok éves tapasztalatuk azt mutatja, hogy teljesen felesleges, nem fog lemaradni semmiről mert majd negyedikben úgyis jön az angol, addig viszont az alapokat, az olvasást, írást, számolást, szövegértést, helyesrást tanítják meg nekik, de azt nagyon. Hanna nem is jár külön angolra, bár kezdő anyuka koromban egy évig cipeltem Helen Doronra, mert elhitették velem, hogy ez hasznosabb tevékenység, mintha a játszótéren ugrabugrálna....



Szóval magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna, hogy beirassam Hannát és főleg a kicsiket egy angol-alkotó táborba, ám ha ennek a tábornak történetesen a saját játszóházunk ad otthont, ahol nekem is aktív szerepem van, akkor nyilvánvaló, hogy ott a helyük. Kicsit aggódtam,hogy a kicsik hogy fogják bírni az egész napos programot, mert nekik még nagyon kell az az egy két óra ebéd utáni alvás, de váltig állították, hogy ők már nagycsoportosok és kibírják.




A reggel napindító játékokkal kezdődött és kaptak finom péksütiket. Kilenctől angoloztak, de olyan játékosan, hogy észre sem vették, hogy tanulnak. Tízórai alatt már mindenki azt kérdezgette mikor festhetnek, ám hamar megtanulták, hogy csak a második angol foglalkozás után. Mire elkészültek a művekkel, kellően megéheztek, így átsétáltunk a közeli vendéglőbe. Irtó helyesek voltak a gyerekek a piros egyenpólójukban, ahogy hangosan, vidáman és egyszerre köszöngettek, integettek a Gozsdu udvarban dolgozóknak. "Csókolom festőművész bácsi!-zengett a passzázs. "Ciao! -integettek a spagettibárt üzemeltető olasz fiúknak!


A jobb emésztés érdekében kicsit pihent mindenki, ilyenkor lehetett még festegetni vagy diafilmet nézni, bingózni, kártyázni és csak ezután indultunk el valamelyik érdekes külsős helyszínre. A Bazilika kilátójáról papírrepülőt eregettek, aztán már a téren egy locsolókocsis bácsi volt partner egy jó kis vizes játékban. Volt,hogy a Szabadság Téren lévő intelligens vagy más néven interaktív szökőkút vizétől lett csuromvizes mindenki, de ezt cseppet se bánta senki. Amikor nem volt elviselhetetlenül meleg a Margitszigetre is elugrott a csapat, hogy ott piknikezzünk, játszóterezzünk. A Kisföldalatti múzeum nemcsak a hűvös miatt tetszett mindenkinek, hanem mert kedves és érdekes tárlatvezetésben volt részünk és felszállhattunk az összes kiállított kocsiba, amit egyszerű mezei látogatóknak nem szabadna.
A második turnus idején annyira meleg volt, hogy a Margitszigeti piknik helyett a Magyar Nemzeti Bank látogatóközpontjába mentünk el. A legnagyobb élmény azt hiszem a a Dunai városnéző hajókázás volt a Klára nevű nagyon korszerű hajó fedélzetén, ahol a hajóskapitány pont úgy néz ki, ahogyan a képeskönyvekben vagy filmekben és ahol minden egyes gyerek kormányozhatott egy kicsit stílszerűen a Parlament előtt.
A nap végén a gyerekek az aznapi élmények alapján összeállított, öt-hat kérdésből álló házi feladatot vagy ha jobban tetszik kvízt kaptak. Másnap reggel kielemeztük a kérdéseket és a válaszokat. Igen. Mindenki visszahozta, mindenki dolgozott rajta. Mondanom se kell, az volt a célom ezzel, hogy otthon meséljenek, újra átéljék az élményeket. Tétje is volt a játéknak: a helyes megfejtők piciny gipszfigurát nyerhettek.

Szóval nagyon tartalmasan és intenzíven telt a kétszer öt nap a British Council- Gipszkorszak angol-alkotó táborban. Hannára igazán sok ragadt angolból is, aminek azért örültem, mert negyedikben ezek szerint majd könnyen veszi az akadályt. Az angol tanár mindenesetre nagyon de nagyon megdícsérte. A kicsik is kívülről fújják a színeket, testrészeket és igazán nem tűnt fel, hogy ők a legkisebbek.




Jó volt na. Azért ugye az jelent valamit, amikor a saját lányom könyörög, hogy a második turnusban is részt vehessen és a többi táborozó gyerkőc arról beszélget utolsó nap, hogy milyen kár, hogy nem szervezünk tavaszi, téli és esetleg őszi tábort is a Gipszkorszakban? Egyébként lesz még egy turnus augusztusban, de azon a héten a lányoknak más dolguk van.



Tánctáborban is volt Hanna egy közeli iskolában, aminek fő vonzereje az volt, hogy unokatestvére, Nóri is vele tartott. Szerencsére az a hét már nem volt elviselhetetlenül forró, különben nem is tudom hogyan tanulták volna be a koreográfiákat, amelyből volt vagy három. Majd kapunk valamikor egy dvd-t a produkciókról. Amikor éppen nem táncoltak, akkor ügyességi versenyeket, ki-mit tudot, smink és frizuraversenyt rendeztek, amelyekről mindenféle díjjal érkezett haza Hanna.
Azóta pedig az egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy a hugait tanítja be komplett tánc produkciókra.

Bizony félidejéhez ért a vakáció. A java még hátra van...

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Az angol-alkotó tábort irigykedve figyeltük! Sajnos Szegedről hosszú lett volna a bejárás!
    Azért egy Gipszkorszakozás a vakációs terveink között szerepel!
    Ágnes, hiányollak a locsolókocsis képről...:)
    Marcsi

    VálaszTörlés
  2. Micsoda programok :)))) Nem csodálom, hogy a kánikulában nem volt kedvetek kimozdulni a saját medence mellől! Nagyon ügyesek a lányok, hogy így megy már nekik az úszás! De gondolom a legjobb az volt, hogy együtt tudtatok lenni mind az öten!
    A gipszkorszakos angoltábor is szuper lehetett, ahogy olvastam, igencsak változatos volt, nagy élmény a gyerekeknek :) Tényleg szerencsés és kiváltságos helyzetben vannak a lányaitok, hogy ennyi szuper program "hullik az ölükbe" :)))))

    További nagyon szép nyarat kívánok Nektek és azért majd jelentkezzél kérlek, hogy a svájci csomagot hol és milyen formában tudom átadni Nektek :)))

    Sok puszi Orsi

    VálaszTörlés
  3. Hu de sok mindent csinaltak a lanyok a vakacio elso feleben,nagyon ugyesek ezek a lanyok,es Hanna mindenben kivalo ugyes nagy lany,jo szorakozast kivanunk a vakacio tobbi felebe is!

    VálaszTörlés
  4. Nem semmi programok!!! Nekem legjobban a staycation tetszett, bár a lányoknak biztos a táboros része tetszett volna a legjobban! Mégha a pancsolást sem vetették volna meg!:)

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes