Dagasztás nélküli kenyér jénaiban sütveNemsokára Nagypéntek és Húsvét vagyis lesz két olyan nap, amikor zárva vannak a boltok. Mindig mosolygok, amikor azt látom, hogy sokan attól félve, hogy éhen halnak amíg a boltok zárva tartanak, irdatlan mennyiségű ételt halmoznak fel és a szokásosnál is jobban bevásárolnak. Szüleimtől is úgy tanultam, hogy csak kenyér legyen otthon.
Nnna ha a kenyér elfogyott és zárva van a bolt, akkor itt a receptje a dagasztás nélküli kenyérnek, amiről nemrég posztoltam is és hát nagyjából elronthatatlan. Évekkel ezelőtt egy kedves ismerősömtől kaptam egy ilyen cipót és hát nem akartam elhinni, hogy ezt ő sütötte méghozzá különösebb fáradság nélkül. Pedig de.

  1. Először is végy egy 2.5 dl-es csészét, mert ez lesz a mértékegység.
  2. Egy öblös tálba szórj bele, 1.5 pohár fehér lisztet és 1.5 pohár rozslisztet (Persze lehet az egész fehér lisztből).
  3. Fél teáskanál por élesztővel és 1 teáskanál sóval keverd el és ha van kedved fél pohár valamilyen maggal dúsítsd !
  4. 1.5 pohár vízzel keverd össze, de nem kell nagyon, csak "éppenhogy". Ez furcsán hangzik de tényleg így kell vagyis nehogy egy homogén szép sima masszát keverj!
  5. Fedd le a tálat és hagyd 6-12 órán át hagyni. Én este, lefekvés előtt szoktam összeállítani a tésztát és reggel kisütni. Addigra kisimul a tészta.
  6. A sütőt melegítsd fel 250 Fokra és tedd bele a kerek jénai tálat is (üresen). Elvileg nem kell semmivel kikenni de ha megnyugtat akkor kend ki vékonyan lisztezett margarinnal.
  7. A kisimult tésztát kicsit húzd be a tál közepébe, majd a már felmelegedett jénai tálba egy laza mozdulattal dobd át és mehet a sütőbe, méghozzá a jénai tetajével együtt vagyis lefedve.
  8. Fedővel süsd kb 30 percig majd a tetőt levéve még kb. 20 percig.
  9. Hagyd kihűlni és máris kész a saját cipód, amivel még a sonka is jobban esik.You Might Also Like

0 megjegyzés