RoBirtok-Nagyon állat






Szerencsés az a gyerek, akinek van egy falusi nagymamája, akinél az udvarban tyúkok kapirgálnak, ahol kakas kukorékol és malacok dagonyáznak. Az én nagyszüleim Mendén éltek, sokszor töltöttem náluk a vakációból 1-2 hetet. Időnként volt malacuk, kacsájuk, libák vagy tyúkok, így én eléggé képben vagyok háziállatok terén annak ellenére, hogy pesti lány vagyok. De hová mehetnének azok a gyerekek, akiknek  nincs falusi nagyijuk,  az állatkertben pedig minden kiírás úgy kezdődik, hogy „tilos”

Van egy tippem

A RoBirtok (a tulajdonos keresztneve Robi, innen az elnevezés, sőt  elárulom, hogy az én agyszüleményem vagyis hivatalosan is én vagyok a hely névadója) egy olyan különlegesen megtervezett és igényesen kialakított farm, ahol a családok élményközpontúan találkozhatnak az állatokkal és nemcsak rácson keresztül nézhetik a házi- és a háziasított állatokat. 




Eszter csupa boldogság állatok közelében


Mivel jó barátságban vagyok a tulajdonosokkal, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kezdetektől fogva látom hogyan épült, szépült a birtok.  A családban négy gyerkőc van, ebből a legnagyobb lány állatorvosnak készül (az is lesz tutira). Csak érdekességképpen írom le, hogy ő nem olyan ajándékot kér szülinapjára, karácsonyra, mint egy átlag tini, hanem mindig valami különleges állatra vágyik.   Így lett a farmon strucc, emu vagy a legújabb jövevény, egy benett kenguru is. 

A lányaim imádják a helyet és azt, hogy ennyire testközelből figyelhetik meg az állatokat. Kisbárányt simogathatnak, belenézhetnek az emu gyönyörű szemébe, tehenet fejhetnek, lovagolhatnak, nyuszit, csirkét, dámszarvast etethetnek! Megnézhetik hogy csámcsog a mangalica és milyen aranyosak a kicsinyei, simán felismerik a nandut és nem keverik össze a struccal. Tényleg aktívan segédkezhetnek az állatok etetésében és semmi akadálya annak se, ha szeretnék megsimogatni őket. Hanna pedig minden alkalommal kiélheti a lovak iránti rajongását itt. 

Hanna továbbra is oda van a lovakért


....de a bárányokat is szereti




ÁLLATI ÉLMÉNYEK

Érkezéskor egy borjú méretű kutya fogadja a látogatókat, de aggodalomra semmi ok, Bagira a világ legjámborabb, legszeretetreméltóibb kutyája, akit még az is a szívébe zár a látogatás végén, aki egyébként fél a kutyáktól. Igazat beszélek. Noémi retteg a kutyáktól, mégis az egész birtokból őt emlegeti a legtöbbször pedig van ott más különleges állat is. 




Bagira és Noémi barátsága



Jut eszembe, az Ágnes  név azt jelenti bárányka (Isten báránya) 

A kikövezett úton a tehén- és lovas istállók előtt elhaladva balra a dámszarvasokhoz juthat a látogató, akiket, ha elég csendben vagyunk, tényleg kézből etethetünk. Az ötletesen megfogalmazott információs tábla segít eligazodni és még tanulhatunk is valamit ha mást nem, azt mindenképpen, hogy ne mondjuk a dámszarvasra, hogy őzike, pedig tényleg úgy néz ki… Kicsit távolabb ormányos medvék játékát nézhetjük akár egy kényelmes padra letelepedve, de nem lehet betelni a kismalacok látványával sem. Séró, a puha szőrű alpaka nagyon szereti, ha sétálnak vele és Barka, a szelíd dámszarvas is örömmel fogadja, ha megsimogatják és hősiesen tűri sok szelfi fotózást.

Érkezik a frissen fejt tej


MÉG MI?

Aki olvassa a blogomat az tudja, hogy értékelem a különleges zsúr helyszíneket. Na a Robirtok ilyen.  Itt a gyerekek nemcsak állatot simogathatnak, gondozhatnak, hanem megismerkedhetnek a tanyán használt gépekkel is és akár be is ülhetnek egy markolóba vagy traktorba.  Kipróbálhatják a lovaglást és együtt készíthetitek el a kemencében a kakaós csigát. Gyakran fordulnak meg ovis és iskolás csoportok is a birtokon, akiket előzetes bejelentkezéssel szívesen fogadnak.
Nem csak a gyerekeket varázsolja el a mesebeli környezet és a sok állat így a RoBirtok ideális helyszín felnőtt csapatépítő programokra is. Ha pedig valaki úgy érzi nem tud betelni a sok állatos élménnyel egy nap alatt, arra is van megoldás. Megszállhat a teljesen felszerelt, színvonalas 4 ágyas vendégházban, ahol padlóba épített üvegablakon keresztül a jelképesen örökbe fogadott állatot folyamatosan megfigyelheti, sőt dézsafürdőt is vehet a kenguruk érdeklődő tekintete mellett. 


Eszti Sérót, a cuki alpakát sétáltatja


FINOM FALATOK

A RoBirtok családi vállalkozás keretén belül működik, a tulajdonosok pedig híresen jó vendéglátók, így természetesen nem hagyják, hogy a hozzájuk látogatók üres hassal távozzanak. Minden hétvégén falusi vendégasztallal várják a látogatókat, ami azt jelenti, hogy megkóstolhatják a gazda utánozhatatlanul finom tárkonyos ragulevesét, méghozzá cipóban tálalva vagy a kemencében sült kenyérlángost, sőt előre egyeztetett időpontban sajtkészítő vagy gyógynövényismereti workshopot is szerveznek. Ezekre érzem, hogy benevezek egyszer.  A boltocskában házi szörpöt és lekvárt lehet vásárolni, úgyhogy vásárfia nélkül nehéz lesz hazatérni.

Egyébként nemcsak a vendégeknek szóló rész takaros, hanem az állatok is igen jó körülmények között élnek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy meglehetősen gyakran születik valamilyen szeretnivaló kölyök állat mindenki nagy-nagy örömére.



További infók, bejelentkezés itt: www.robirtok.hu
A fotók egy része sajátom, másik (profibb, lovas kép) viszont Baráth Mea Történetmesélő Fotográfus , www.csaladmesek.hu érdeme.

Kövess a blog facebook oldalán a  hanna és az ikrek követendő lábnyomain vagy Instán a labnyomokblog oldalon




You Might Also Like

0 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes