Brüsszelen át Disneylandbe




Mégis hogyan lehet szakadó esőben élvezni a Disneylandbe tervezett napot?  Ez járt a fejemben miközben feltankoltunk praktikus vékony esőkabátokkal, hogy ne ott kelljen vásárolni méregdrágán ilyesmit. Győzködtük magunkat, hogy Disneyland esőben is varázslatos és biztosan hangulatos is. Kitaláltam, hogy majd leírom milyen praktikákat vetettünk be, hogy ne rontsa el a kedvünket az eső, hiszen a jó időben való vidámparkozásról már úgyis írtam két éve. Legalább ez más lesz.

CSAKHOGY ERRE NEM KERÜL SOR...

...mivel az időjárás előrejelzések ellenére tökéletes (vagyis se eső, se hőség) időjárásban töltöttünk el egy teljes napot Disneylandben, majd a megunhatatlan Párizsban és amolyan most vagy soha alapon a franciák másik nagy büszkeségében a Park Asterixben, ráadásképpen pedig Brüsszelben, ahol eddig még nem jártam se én se a gyerekek. Elmesélem,  de hogy ne legyen kimerítő, több részletben teszem. 




Brüsszel két dolog miatt került a képbe.  Egyrészt, mert olcsóbb volt a jegy ötünknek, mint egy belföldi vonatjegy, másrészt pont az európai uniós választások idejére esett az utazásunk, így azt terveztük, hogy érkezésünk után azonnal a magyar követségre igyekszünk, hogy eleget tegyünk állampolgári kötelességünknek és gyerekeink jövője, a demokrácia védelme érdekében szavazzunk. Ráadásul Brüsszel valahogy kimarad eddig az utazásainkból és szerettünk volna igazi belga goffrit, sült krumplit, pralinét majszolni és megnézni a Manneken Piss-t meg az Atomiumban sétálni, sőt még egy kedves meghívásnak is eleget tettünk, ahol sütögetéssel egybekötve eleveníthette fel Zoltán, volt osztálytársával a régi emlékeket. Szóval sok okunk volt, hogy nem a közvetlen Budapest-Párizs útvonalat választottuk és azt kell mondjam jól tettük.


Felirat hozzáadása


A repülést még mindig szeretik a lányok én meg folyamatosan csóváltam a fejemet, hogy mennyire megváltozott minden azóta, hogy legszebb éveimet a repülőtéren töltöttem. Érkezés után felszedtük a bérelt autónkat, amiről tudtuk, hogy igen sok kilométert tesz majd meg velünk. A követségen aztán tényleg szavaztunk, így nyugodt lelkiismerettel  vetettük be magunkat a belvárosba amit még elkerült a tömeg és a japán turisták hada. A Goffri Factoryban kipipáltuk a "goffrit enni Brüsszel belvárosában" tételt és a csöppnyi de annál szebb főtéren sétáltunk és néztük milyen emberléptékű ott minden. 


Hülye turisták vagyunk mi is


A Manneken Piss folyton változik, hiszen hivatalos öltöztetője is van. Magyaros ruhácskában is pózolt már többször is,  de most valami nemzeti ünnep miatt grúz népviseletben láthattuk. És persze minden róla szól, oda vannak ezért a kis 58cm-es szoborért. Mi is.  Van egyébként kislány társa is valamelyik utcában de azt most nem néztük meg. A szobrocskáról több történet is kering. Az egyik, hogy a még gyermek III. Gottfried leuveni herceget egy csata alkalmával a katonák egy kosárba tették és felfüggesztették egy fára, hogy bátorítást nyerjenek tőle. A fáról a fiú lepisilta az ellenséges katonákat, akik egyébként el is vesztették a csatát. A másik történet szerint a XIV. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát. A támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette őket. Lepisilta a gyújtózsinórt, így megmentette a várost. Én egy harmadikról is hallottam. Eszerint egyszer egy városba látogató kereskedő elvesztette a forgatagban a fiát, akit hosszú, kétségbeesett keresgélés után, éppen egy ilyen pózban talált meg és a viszontlátás örömére állíttatta a szobrot. 






Tényleg csak annyi időnk volt most, hogy belekóstoljunk Brüsszelbe, hogy egy kicsit a hangulatát magunkba szívjuk. Vacsorameghívásunk volt ugyanis Párizsban és előtte szerettük volna még a Disneyland környéki szállásunkat elfoglalni és egy kicsit felfrissíteni magunkat.  Meg persze tudtuk, hogy még lesz egy teljes napunk a városra, amikor majd megnézhetjük az Atomiumot és egy kicsit jobban a várost. 



Csorgott a nyálunk..


A lányok végigaludták a kényelmes bérelt autó hátsó sorában a közel 2 órás utat. 

Disneyland környékén rengeteg hotel található normális áron. Mi most ugyanabban a B&B hotelben foglaltunk szállást, ahol két éve is, mert egyrészt ugyanúgy, mint a repülőjegyet ezt is irtó jó áron sikerült elcsípni (aztán néztük hogy kúszik fel egyre feljebb az ára), másrészt tudtuk, hogy a célnak tökéletesen megfelel és nagyon tiszta.  Mi aztán tényleg csak aludni és reggelizni jártunk oda, bár ez mindenkire igaz.  Ilyen helyen szinte kötelező a Minnie fülecske viselete, ahogyan a Disney mintás pólóké is. Mindkettőt hoztunk magunkkal otthonról de persze ott is lehet venni annak akinek nem számít a pénz.  Gyors átöltözés után újra a dugóban ültünk, hogy Párizs elegáns külvárosában meglátogassuk azt az ismerősünket, akivel minden évben találkozunk vagy ott vagy itt Magyarországon. 





Párizsba érve megint megdobbant a szívem. Ismerős volt minden és mégis újra ismeretlen. Zoltán most is hihetetlenül magabiztosan vezetett a körgyűrűn, ahol mindig dugó van és mindig mindenki siet ráadásul direkt a Champs-Élysées felé vette az irányt , hogy aztán az Étoile-nál a lányok nagy örömére és az én sikongatásiam mellett menjünk körbe-körbe, majd tovább Párizs elegáns nyugati elővárosa,  Neuilly-sur Seine felé, ahol már vártak bennünket nagyon. 


Kedvenc gps képem





Elég elegáns a lépcsőház



Nina kitett magáért, a gyerekek cukik voltak, ittunk pezsgőt, ettünk sajtot, volt egy kis politizálás, sakkozás de nem maradtunk sokáig, hiszen másnap nyitástól zárásig szerettük volna kiélvezni a Walt Disney Studiot és a Parkot is, ahová történetesen pont gyereknapon érkeztünk. 

Folyt köv. 
Vendégségben (háttérben a Défense negyed) 


Ne maradj le a folytatásról! Csatlakozz facebook oldalamhoz! : https://www.facebook.com/labnyomok/ vagy kövess Instagramon a labnyomokblog alatt. 





You Might Also Like

0 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes