RSS

2016. január 1.

12.-Összesen majdnem 4 évet aludt eddig
-Kb. 480 szelet pizzát evett
-Kb 441.504.000- szor dobbant a szíve
-Kb. 5850 órát töltött az iskolában eddig
-4000 ebéden van túl
-Kb. 1872-szer mosta meg a haját...

...a szülinapi üdvözlő lapja számítása szerint, ami Bostonból a pontosan 10 évvel idősebb unokatestvérétől érkezett.Hanna 12 éves lett. Jövőre hivatalosan tinédzser lesz. A zsidó vallás szerint a lányokat a vallás akkortól tekinti nagykorúaknak, amikor a zsidó naptár szerint tizenkét évesek lesznek. A tizenkét éves lány neve bát micvá, “a parancsolat leánya”. Ez azt jelenti, hogy a zsidó törvény szerint nem kiskorú többé, hanem felnőtt.

És bár valóban nagy mérföldkő a 12. év, főleg egy kislány életében mi meglehetősen szerényen ünnepeltük meg december 29-én Hannát. Buliról hallani sem akart de szívesen elment volna egy közös főzésre egy-két barátnőjével egy főzőiskolába. A decemberi időponttal az a baj, hogy sokan szabadságon vannak, a céges rendezvények miatt pedig minden jó hely teltházas. Ezért is találtam ki azt, hogy aznap egy szépségnappal koronázzuk meg az amúgy is szépséges Hanna napját, a kicsit hangosabb szülinapi ünneplést pedig elhalasztjuk mondjuk a feledik születésnapjára ami júniusban esedékes így viszot akár egy medencés party is kerekedhet belőle. Az amerikai télen született gyerekeknél egyébként ez bevált szokás, legalábbis egy autentikus forrás, nevezetesen Hanna bostoni unokatestvérétől való infó szerint. Szóval ami késik nem múlik és máris összeállt a fejemben a feledik szülinapi buli menüje, díszlete vagy hogy majd csinálok nekik egy kertmozit.

Reggel az áhított émelygős nutellás habtorta várta az asztalon amit előző nap együtt készítettünk (milyen nagy már...velem süt, főz vagy épp egyedül) én csak feldíszítettem és rátettem a 12 szál gyertyát. A kicsik is átadták az ajándékukat amivel mindketten sokat dolgoztak de hát az a helyzet, hogy nagyon nagyon büszkék arra, hogy nővérük van aki okos, ügyes és ha kell tanulni lehet tőle és olyan igazi nagylány akitől példát lehet venni vagy lehet utánozni (amit mondjuk Hanna nem mindig telerál). Eszter pl valami egészen megható szöveget írt Hannának, hogy annak ellenére, hogy időnként összakapnak és piszkálják egymást ő nagyon de nagyon szereti Hannát.


A szépségnapot hajkiegyenesítéssel kezdtük. Igen, azokat a gyönyörű loknikat amikkel megáldotta a sors ő boldogan kigyenesítené bármikor. Így van ez- már ő is tudja_ akinek egyenes az göndört szeretne akinek meg loknis az egyeneset. Azért szerencsére már ő is belátja, hogy a hullámos fürtök nagyon szemrevalóak és amióta a Mikulás ajándékával a csoda fésűvel a Tangle Teezer-rel fésülködik mind a három lányzó azóta a frizurájuk mindig rendben van.


Egy kis manikűr következett és a téli szünetnek köszönhetően körömlakk is kerülhetett a 12 éves körmökre.

Ebédeltünk, forró csokiztunk, csacsogtunk majd következett a kényeztető nap fénypontja a halpedikűr. A halpedikűrre egy elegáns szalonban került sor. Hanna a lábait egy erre a célra kifejlesztett langyos vízű medencébe lógatta be, ahol egyszerre ötven, hatvan apró halacska "vetette rá magát" a talpára, sarkára, hogy mikromasszázst végezve eltávolítsák az elhalt hámréteget ( mondjuk Hannának még nem sok ilyene van szerencsére) amellyel egyébként táplálkoznak. A piros szívogató márnákat szokták egyszerűbben doktorhalnak is nevezni. Ezeknek az apró, legfeljebb 12 centis halaknak nincsen foguk, nem kell rettegni, hogy esetleg harapnak, csupán masszírozzák és megcsipegetik a pácienst. Kifejezetten megszereted ezeket a szorgos kis állatokat a pedikűr végén és legszívesebben egyenként megköszönnéd nekik a munkájukat. Hanna nagyon élvezte mondanom se kell.Remélem királylánynak érezte magát ezen a napon (is). Különleges gyermekünk nekünk ő és nemcsak azért, mert első, mert ő tett anyává hanem mert irtózatosan jól vág az esze, a nyelve is fel van vágva rendesen, mert érdeklődő és emiatt rendkívül tájékozott. Érdekli a szépségápolás, a divat és a videoblogok, a kreatív ötletek és a gasztronómia világa. Magabiztosan kezeli a kütyüket, türelmesen tanít és megmutatja a legújabb slágereket nekem. Kirakja a bűvöskockát egy perc alatt és csodásan mutat rajta a gyerekvasutas egyenruha. Szenvedélyes, türelmetlen igazi bakfis!

Néha alacsonynak érzi magát de én azzal vígasztalom, hogy ha bemegyünk egy ruhaboltba és levesszük a 12-13 éveseknek való ruhát az pont jó rá vagyis "szabvány" szerinti méretekkel rendelkezik még akkor is ha vannak körülötte olyan lányok akik sokkal magasabbak és hmm hmm fejlettebbek nála. És erre kivételesen nincs jó válasza, nem tud visszavágni.

Isten éltesse sokáig Hannát. Csak szólok kedves olvasók, hogy neki köszönhetitek, hogy létezik a blog úgyhogy ha van kedvetek megköszönhetitek neki ezen az oldalon vagy akár a blog facebook oldalán. Ugyan már elmúlt december 29. de biztosan örülne neki utólag is.


25 megjegyzés:

Rita írta...

Boldog születésnapot Hanna! Évek óta olvasom a blog-ot, nagyon szeretem, sok jó ötletet is merítettem belőle. Remélem még sok-sok születésnapodnak leszünk ily módon is tanúi. :)

Névtelen írta...

Úgy emlékszem Hanna 5. szülinapja óta olvaslak benneteket. Szülinapi meghívó ötleteket keresgéltem ekkor találtam a blogra. Azóta vagyok hűséges olvasótok és rengeteg ötletet köszönhetek nektek. A szülinapi meghívókat például mi is magunk csináljuk és minig van totó is. Most pinyátát kér a lányom olyat ami az ikrek szülinapján volt.
Sok boldogságot Hanna. Remélem még sokáig követhetem a lábnyomaitokat. :-))))
bocsánat de nam vagyok egy nagy kommentelő remélem jól csináltam mindent.

Ancsi

Zsu írta...

Isten éltessen sokáig, Hanna! Születésed óta olvasom a blogot, annakidején azért vágtam bele, mert nagyon tetszett a neved. Azóta nekem is született két kisfiam, de továbbra is élvezettel olvasom a kalandjaitokat! �� Sok-sok, élményekkel teli évet kívánok! Szeretettel, Zsu

hajnoc írta...

Nagyon Boldog Szülinapot így utólag is Hanna!!!!Mindig jó olvasni rólatok,3 fiús anyukaként meg pláne :D

Hajnalka Bonczné Varga írta...

Nagyon boldog szülinapot utólag is Hannànak! Minden szépet és jót kívànunk! ☺��
Mi is nagyon régóta olvasunk benneteket, sőt Anyudtól valami jàték kapcsàn egy táskát is nyertünk! 😊
Sok puszi: Hajni és Jàzmin
Anno jazminhanna.blogspot.com ☺

Zsuzsi írta...

Boldog születésnapot Hanna! :) Zsuzsi

kata írta...

Drága Hanna, nagyon boldog utószülinapnak álcázott napokat neked. És köszönöm neked, hogy édesanyádat blogírásra sarkalltad, mert így megismerhettünk és megszerethettünk téged! Nagyon csodállak szorgalmadért, kitartásodért, hogy milyen sok helyen helyt tudsz állni, nem is ismerek más kisvasutas-színésznőt aki ennyire kedves ember lenne!

Bea írta...

Sziasztok, én nagyjából 8 éve járok hozzátok :) Azóta 3 kisfiam van, amiből 2 decemberi, ( és egy dec. 30.) szóval átérzem a szünetes szülinapos dilemmákat. De hogy ez a feledik szülinap eddig még nem jutott eszembe????
További örömteli lábnyomhagyást kívánok! Üdv: Bea

szokkenoszarvas írta...

Kedves Hanna! Boldog szülinapot kívánok Angliából! Isten éltessen!

Csilla Péntek írta...

Kedves Hanna! Bár "csak" fotókról ismerlek, de maradj mindig ilyen. Ez így jó, így helyes, így kerek. Légy büszke, kitartó és maradj bölcs! Boldogságos születésnapot kívánok szeretettel.

Ági meg az angyalai írta...

Borzasztó kedvesek vagytok, hogy írtatok. Azon kívül, hogy Hanna biztosan meg lesz hatva, azért is örülök, mert így látom, hogy kinek köszönhetem azt a sok-sok kattintást amiről a blog számláló mesél. Mert persze voltak és lesznek is zugolvasók de most olyan jó látnom nevesítve, "arcosítva", hogy kik azok akiknek érdemes írnom. Nagy virtuális ölelés nektek és bár kezd az egész blogolás kimenni a divatból és nekem is megfordult a fejemben, hogy ideje abbahagyni és más vizekre evezni- ilyenkor újra átgondolom.
Ágnes

Névtelen írta...

Kedves Hanna,

mesés születésnapot kívánok Neked utólag is.
Ezer éve olvasom kalandjaitokat és bizony, néha erőt adnak anyukád szavai és energiája :)

Nagyon boldog 2016-os évet kívánok ismeretlenül is az egész családnak,
szeretettel:
Takács Ági

Blacktulip írta...

Boldog szülinapot, Hanna!

A legrégebbi képeden, már amire én emlékszem, rakoncátlanul gyönyörű fürtjeidet kis babakendő fogta hátra, miközben hasaltál egy pléden. Nagyon jó volt olvasni, ahogy cseperedsz, okosodsz. 12 év nem olyan sok (innen a 39 felől), de rengeteget tapasztaltál az életről és lejön a blogból, hogy boldog, tevékeny ember vagy, akinek a dolgok arannyá változnak a kezében. Akárcsak édesanyádéban...boldog szülinapot kívánok Floridából!

Ági

Ewe írta...

Drága Hanna!:)

Nagyon boldogsàgos szülinapot kívánok neked. És maradj mindig ilyen okos, vidám csajszika. Teljesüljön minden álmod, vágyad.
Születésed óta követem a lábnyomaidat, sőt már akkor sokat olvastam rólad, amikor még Édesanyád pocakjában laktál :)

Szeretettel,
Evelin

Mogyee írta...

Kedves Hanna!

Tudod, én afféle zugolvasóként tengetem napjaimat ezen a blogon, pedig veletek vagyok évek óta, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Sőt, tovább megyek, én magam is blogolok, csak hát, tudod, hogy megy ez, akinek közléskényszere van, az általában kiéli a maga platformján. Meg aztán, sokszor éreztem, hogy nem nagyon tudnék mit hozzáadni, mert csak ámulok és bámulok, mennyi felé jártok, mennyi mindent láttok, és mennyire nagyon rendben vagytok így, egészben. Ez persze édesanyád érdeme is, de talán Ági, te sem sértődsz meg, ha most elsősorban a nagylányodhoz szólnék. :)

Mert a 12 már igenis nagylány a maga módján. Emlékszem, amikor én tapostam a kétszer hatot (még csak, vagy már kilenc éve, ez nézőpont kérdése...), akkor már táboroztattam, őrsöt vezettem, gyerekekért feleltem - cserkész vagyok, ami egy egészen kicsit hasonlíthat elmondás alapján a gyermekvasutazásra, legalábbis ami a közösségi szellemet illeti. :) Tudod, éppen egy olyan szakaszában vagyok az életemnek, amikor elég sok minden mérlegre került, és elég sok mindent kellett átértékelnem és újraterveznem. De egy valami biztos. Az egész kamaszkorom hihetetlenül ingergazdag volt, és igazából ez az, amit neked is javasolok. Most lépsz bele abba a korba, amikor a legnyitottabb lehetsz, és őrizd is ezt a nyitottságodat! Ragadd meg a lehetőségeket, járj utána mindennek, ami egy kicsit is érdekel, próbálj ki mindent, kóstolj meg mindent, hallgass meg mindent, nézz meg mindent, élj át mindent. Ahogy olvasom, a világ már eddig is nagyon széles volt a számodra (virtuális főhajtás a szüleidnek érte), de még csak most nyílik ki igazán! Ne félj tőle, mert bár sokszor meglehet, hogy ijesztőnek fog tűnni, a megismerés sok kétséget eloszlat. Azt kívánom neked tiszta szívből és tapasztalatból, hogy ne törődj azokkal, akik valamilyen skatulyába akarnak szorítani. Mert lesznek ilyenek, de ne is figyelj oda. Legyél éppen olyan szabad, nyitott és tiszta, amilyen most vagy. Nevess, sírj, hibázz, kérj bocsánatot, legyél hangos, vagy néha halk, rohanj, vagy néha állj meg, legyél türelmes, vagy akadj ki, érdeklődj, vagy kicsit gubózz be, ne félj változni, tagadni, kérdezni, keresni, találni, és mindenek előtt élj úgy, ahogy csak szeretnél. Mert ezt te döntöd el.

Köszönöm, hogy így ismeretlenül is ismerhetlek, valamennyire láthatom az életed morzsáit. Küldök neked egy hatalmas nagy, virtuális ölelést! Nagyon izgalmas fejezet elején állsz. Vágj bele! :)

Szeretettel, egy huszonegy éves, aki még nagyon emlékszik, mit jelentett kamasznak lenni. Hiszen fenekén a tojáshéj :)

U.i.: Köszönöm Ági, hogy vagytok, hogy van ez a blog. Köszönjük, hogy itt lehetünk :)

Ági meg az angyalai írta...

Ági! Mennyire könnyen meg tudok hatódni.. Köszönöm.

Evelin! Tényleg ezer éve már. :-)) Köszönöm!

és hát Mogyeee! Mennyi bölcsesség egy 21 évestől!!! Egészen különleges vagy. Hanna szerintem boldog lenne ha személyesen is ismerne és néha biztosan hozzád szaladna a kamasz panaszokkal. :-))
Gyönyörűen írsz és megnézzük a blogodat az Álmodtam egy világot magamnak-ot és ahogy ismerem Hannát azonnal feliratkozik olvasódnak.
És igen egy kicsit hasonlít a cserkészkedés a gyerekvasutazáshoz- már nekem is feltűnt. Önállóságra, fegyelemre tanít miközben egy összatartó, vidám csapat részese. És akkor még nem is írtam, hogy milyen sokszor rágta a fülemet, hogy szívesen lenne kiscserkész is.
Köszönöm, hogy előbújtál, hhogy megtudhattam hogy milyen olvasóm van. :-))

Ágnes

Mara írta...

Már nem is emlékszem mióta olvasom a Blogot...követem lábnyomaitokat...veletek "együtt" örülök a sok eseménynek, és mérhetetlen boldogság a számomra, ha személyesen találkozunk...legyen az tervezett, vagy véletlen...(mert hát azért az köztudott, hogy ott vagytok sok helyszínen...)
Öröm látni a pici lányokat "nagylánnyá" fejlődni, öröm a sok siker ami körül veszi őket...
Szívből gratulálok, és CSAK azt kívánom, mint mindég....soha ne fogyjon ki ez a lelkesedés...legyen mindég elég erő hozzá...AZ EGÉSZ CSALÁDNAK...mert ugye a gyökerek nélkül nem fejlődnek a gallyak...

Ildi írta...

Kedves Hanna :)

Nagyon boldog szülinapot kívánok :) Csak megnyugtatásképp írom, hogy én egészen 14 éves koromig a legkisebb voltam az osztályban, majd egy nyár alatt akkorát nőttem, hogy előlre kerültem és végül 170 cm-es lettem :)

Kedves Ági!

Mindig nagy örömmel olvasom a blogot, szintén 3 lánykám van, annyi jó ötletet merítettem már innen, hogy egyenként felsorolni sem tudnám, így csak annyit írok, hogy köszönöm :)

Adibaba írta...

Kedves Hanna!

Ahogy olvastam a bejegyzést, rögtön eszembe jutott hogy "jesszusom, 'tegnap' még a 8. születésnapodon tettem ugyanezt". Ámulva mint mindig.
Bár nem ellenőriztem le, de úgy emlékszem hogy nagyjából azóta olvashatom életetek történeteit..szóval a többiekhez képest még csak nem is számítok régi motorosnak, ami azért lehet, mert én is az első kislányom miatt kezdtem el blogot írni 6,5 évvel ezelőtt, és csak később kezdtem el mások e-naplóit olvasni.

Tudod miért szeretem különösen a Rólatok szóló blogot? Mert példaként állsz, álltok előttem. A környezetünktől annyi negatív jóslást, riogatást hallunk nap mint nap, hogy igazán jó megerősíteni a hitemet abban: nincs minden veszve, igenis léteznek még csodálatos, jól nevelt, érdeklődő, nyitott, tehetséges és szorgalmas gyermekek körülöttünk. Mert én is ilyennek szeretném a lányaimat...és ezért én is mindent megteszek, mint ahogy a Te Édesanyád is.

Szóval amikor olvasom a sikereidet, büszke is szoktam lenni, és mindig kíváncsian várom a következő történetet, még akár a kihívásokról vagy problémákról is.
Nagy öröm látni, hogyan változol át kislányból nagylánnyá, és köszönöm, köszönöm a rengeteg ötletet, amit kapok a blogból.

Annyit még feltétlenül el akarok mondani, hogy gyönyörű vagy, úgy ahogy vagy, kívül-belül! Soha ne máshoz mérd magad - mondom ezt úgy, hogy tudom, ebben a korban ez szinte kikerülhetetlen, de azért próbáld meg :-)

Nagyon sok boldogságot kívánok Neked szeretettel!
Adri

Kedves Ági! Ebből a posztból megint olyan jó infokat kaptam: egyrészt abszolút értem a téli - főleg ünnepek közötti szülinapos ünneplés nehézségeit, én dec. 27-ei vagyok -, és igaza lehet a bostoni unokatesónak, már számtalanszor felmerült bennem hogy fél évet csúsztatok, és lehet hogy idén erre hivatkozva bátran be is váltom ezt a fogadalmat :-)
A másik ez a hajkefe, amiről nem hallottam még, de küzdöttünk a göndör hajúak problémájával, erről is nagyon szuper tudni.
Imádom a blogotokat, szívesen olvasom továbbra is, remélem nem hagysz fel az írással. Gratulálok a szuper nagylányodhoz, akinek veleszületett csodálatosságát folyamatosan segítesz csiszolgatni, kiterjeszteni, ezáltal példát mutatva, megerősítést és motivációt adva a többi anyukának.

Ölelés Nektek!
Adri

Mogyee írta...

Kedves Ági!

Eszem ágában sincs itt szétoffolni ezt a szép bejegyzést, de úgy gondoltam, még egy válaszra azért illene előbújnom. :) Nem önreklámnak szántam a hozzászólást, elnézést, ha annak sikerült... de természetesen nagyon örülök, ha benéztek hozzám, és találtok valami nektek tetszőt. :) Hiszen ezért írunk mi mindannyian, akik tesszük.
A cserkészetet csak ajánlani tudom, bár talán kissé elfogult vagyok... de remek váltás lehet, amikor Hanna már kinövi a gyermekvasutazást. :) És nagyon tündériek vagytok. :) Nincs nálam sem az élet kulcsa, de ha valaha szüksége lenne rá, szívesen fogadom a megkeresést. :)

Csak így tovább nektek! Mert nagyon értékes, amit képviseltek.

Ági meg az angyalai írta...

Kedves Mari!

Milyen érdekes a mi találkozásunk hiszen Mendén a nagymamánál sokat nyaraltam és akkor még nem is sejtettem, hogy az utca végén lakik egy csodás kézügyességgel megáldott nő- Te.
Aztán tényleg a legkülönbözőbb helyeken futottunk össze mindig, bár mostanában ritkábban. Köszönöm a szép szavakat. Ölellek, Ági

Ági meg az angyalai írta...

Ildi! Nagyon szívesen. Volt aki megkérdezte, hogy nem zavar, hogy "lekoppintják" az ötleteidet, hogy utánoznak? Nem is értettem, hiszen az ötleteket, a jól bevált dolgokat szinte kötelességünk megosztani másokkal. Persze van aki sosem vallaná be, hogy kitől látta pláne nem köszönné meg de a többség igen hálás és kedves érte- ahogy te is és ez bizony jólesik.

Én is 14 éveskoromban nyúltam meg addig a legkisebb voltam a tornasorban. :-))
Ölellek
Ági

Ági meg az angyalai írta...

Adri!

Igen, nagyon sok múlik rajtunk szülőkön. És bár nem vagyok tökéletes és kiabálni is szoktam és időnként elfáradok az anyaságban- amikor írok olyan jó újra átélni a pillanatokat hogy szinte feltöltődöm tőle. Ha ehhez még az is hozzájön, hogy másokat is inspirálok (akár egy hajkefe ötlettel, ami tényleg csudajó majd meglátjátok (a Tangle Teezertől várom a jutalékot :-)), akkor az csak bónusz.

Akkor nyáron lesz feledik szülinap? Ugye majd elmeséled?

Öllelek és köszönök minden simogató szót!

Ági

Ági meg az angyalai írta...

Mogyee!

Tudom,hogy nem reklámoztad, nem is írtad le a címet én kerestem rá mert kíváncsi voltam milyen blogja van valakinek aki csak 21 éves de ennyire éretten gondolkodik, választékosan fogalmaz. Hát nem csalódtam, maradok ha nem haragszol és Hannának is átküldtem a linket mert akár példakép is lehetsz... Mennyi érzékenység van benned!
Nincsenek véletlenek, biztosan oka van annak, hogy most bukkantál elő a zugolvasó mivoltodból. Felér egy szülinapi ajéndékkal.

Ági

MJ írta...

Megkésve bár, de bldog születésnapot kívánok! :)