Konyhatündérek



Sokszor mondtam már, hogy a lányok nagyon szeretnek sütni-főzni. Hanna ugyebár bemutatta már, hogy mire képes 10 évesen a Konyhafőnök Junior gasztro-reality műsorában, ahol ötödikként végzett, aztán az RTL Reggeli című élő műsorában, ahol játszi könnyedséggel dobott össze egy menzás piskótát csokiöntettel -és persze azóta itthon is megállíthatatlan.

Eszter és Noémi pedig, mint a legtöbb dologban, ebben is követik nővérüket, így például már meg sem lepődtem azon (na jó egy kicsit igen), hogy Noémi tökéletes piskótát sütött egyik délután, mert valami édességre vágyott, (egyébként tőle hangzott el az a mondat, hogy ha nagy lesz, ő bizony minden nap, sütni fog valami finomságot) Eszter pedig rendszeresen maga készíti el reggelijét és egyelőre ő a legmegbízhatóbb kuktám,  a legháziasabb lányom hármuk közül, merthogy még el is pakol maga után. Szóval van remény.


Csapó 1

A  nyári szünet tervezése előtt is közölték, hogy ők nem nagyon szeretnének semmilyen táborba menni, kivéve ha az a tábor főzéssel, sütéssel kapcsolatos. Így esett a választásunk a Chefparade főzőiskola egy hetes nyári kurzusára, amiről azóta is ódákat zengenek és ahol tényleg rengeteget sütöttek, főztek és ahonnan mindig hoztak haza kóstolót és a végén egy receptfüzetet, egy oklevelet és egy sodrófát is kaptak tetszőleges felhasználásra. Jellemző, hogy annyira tetszett nekik, hogy nem bánták volna, a ha a következőn is azonnal részt vehettek volna de persze ez nem reális vágy így inkább a következő nyári szünetre koncentrálnak és reménykednek, hogy ismételhetnek. Tényleg megadták a módját és a klasszikus magyaros ételeken kívül olyanokat is elkészítettek, mint a humusz, szezámos húsgolyó, rákpogácsa avokádóval vagy épp pad thai. Ez a tábor arra is jó volt, hogy egy kicsit bátrabban fordulnak az új ízek felé, legalább egy esélyt adnak az ismeretlen ételeknek.

Best főzős tábor ever


Glutén és tejmentes répatorta iker módra
Csapó 2

Hamar el is telt az egy hét, a nyári szünetből viszont még rengeteg nap volt hátra amit illett tartalmasan tölteni, így kerestünk egy másik tábort és amit ezúttal és szerencsére a lakóhelyünk közelében a Gourmand Szakácsiskolában találtunk meg, és ahová a Mandula cukrászda miatt azóta is szívesen járunk. Itt diákok szolgálják ki a vásárlókat és elképesztően finom és gyönyörű sütiket árulnak, amit szintén ők készítenek el (nyugi,  szakavatott cukrász segítségével) Ez volt a nem fizetett reklám helye. :-)
A Chefparade elég magasra tette a lécet, amit a lányok szerint ez a kurzus nem is tudott megugrani,  de azért gazdagabbak lettek a lányok egy csomó új recepttel, tudással és két nagyon aranyos és értékes új barátsággal.

Csapó 3

Mivel történetesen elég jóban vagyunk a Chefparade tulajdonosával és feleségével elég gyakran megfordulunk az Etyeken található otthonukban, ami egyszerre főzőiskola is. Na ez olyan, mintha Provance-ba vagy talán Toscanaba érkeznél káprázatosan szép dekorációkkal, autentikus kiegészítőkkel, fűszerkerttel, télikerttel sőt még petangue pálya is van no meg egy tündéri kutya és macska. Tényleg idilli a hely, ahol csapatépítőket és olyan kurzusokat tartanak, amit a belvárosi iskolában nehezebben lehetne megtartani.

Érthető, hogy advent 2. vasárnapjára elképzelni sem tudtam volna ideálisabb programot, mint a karácsonyi sütisütő kurzust, amire boldogan mentünk el a a lányokkal. Itt aztán 5 olyan  gasztro ajándéknak is tökéletesen beillő sütit készíthettünk el, mint a cantucci keksz,  panforte senese vagyis fűszeres magvas olasz édesség, moszkauer (vagy póriasabb nevén medvetalp) , étcsokoládés fudge mogyoróval és naranccsal és ráadásképpen fűszeres csokikockák. Elképzelni sem tudtam hogy fogunk ennyi különböző édességet pár óra alatt elkészíteni de Barbara olyan klasszul, precízen megszervezett és előkészített mindent, hogy észre se vettük és már a csomagolással bíbelődtünk és közben még puncsozni is volt időnk. Szóval a gasztro ajándékot így letudtuk illetve kiegészítettem itthon egy isteni citromos gyömbérszörppel, ami viszont akkora kedvenc lett itthon, hogy azóta ipari mennyiségben gyártom.




A feladat


Eszti és a csokimáz

Kis puncsozás is belefért

Készül a Cantucci teljes összhangban


Csapó 4

Megfogadtam, hogy nem veszek több szakácskönyvet, mert már így is a kelleténél több sorakozik  a polcokon és csak ritkán jut eszembe, hogy belelapozzak hiszen a youtube-on vagy a neten bármilyen receptet megtalálok. Mégis gazdagabb lettem két kötettel, igaz csak az egyiket vettem, a másikat ajándékba kaptam, méghozzá magától a szerzőtől, Csorba Anitától , aki így köszönte meg, hogy kreatív receptkönyvébe bekerült a francia almatortánk receptje, sőt együtt el is készítettük örök kedvencünket a stúdiójában, aminek a lányok nagyon örültek, hiszen nagy rajongói és a rajongóknak mindig nagy élmény belesni a kulisszák mögé. Hanna a háttérből figyelte az eseményeket, nem akart szerepelni de úgy láttam őt is érdekli, hol és hogyan dolgozik egy olyan youtuber, akinek több ezres követőtábora van.


Almahámozás Anitával

Zéró lámpaláz


A könyv amiben benne van a receptünk (is) 
.
Csapó 5.

Hanna megkegyelmezett magának és nekünk is, hogy nem az eredetileg kiírt karácsonyi időpontban jött a világra, hanem csak 29-én, így  véletlenül sem  folyik egybe a két ünnep és nekem is van egy icipici időm pihenni, bár most, hogy 15 éves lett, rá kellett jönnöm, hogy nekem nem sok dolgom van. Nem kell már kreatív meghívókat gyártanom (pedig de szerettem), nem kell ki tud többet az ünnepeltről totót készítenem, mert már a Kahoot a divat és nem kell programokat se kitalálnom, mert megoldják egyedül, hisz tele vannak ötletekkel. Nekem tulajdonképpen már csak a kiszolgáló feladat jut, azaz megágyazni az itt alvó vendég nagylányoknak, eléjük tenni az ételt, felszolgálni ezt azt de ha lehet ezt is észrevétlenül, hogy ne zavarjak bele a csacsogásukba. Ez van..

A 15. szülinapot ugyanott ünnepelték ahol tavaly, mert egyszerűen nincs jobb annál, amikor egy DIY étteremben tablet segítségével egy hangulatos miliőben ők készítik el a kiválasztott ételt, sőt a tortát is, gondolom sok bénázás és nevetés közepette. A közös főzés után itthon folytatták az ünneplést, egészen másnap délelőttig. Vagyis a szülinap se telhetett el a nagy szenvedély, a sütés-főzés nélkül, de ez most amúgy is nagyon trendi, elég ha csak a tv műsorokra vagy arra gondolok, hogy mindenki ételfotót posztol, gasztroblogot ír vagy szakácskönyvet ad ki. Én megelégszem majd azzal, ha felnőtt korukban örömmel és változatosan sütnek főznek.

Mondtam már, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy egyszerre 3 konyhatündérem van?


Elkészült a szülinapi menü


Az sk torta is alakul








You Might Also Like

0 megjegyzés