Rendben



Nem tudom kire mikor jön rá a nagy rendrakási láz. Karácsony előtt, megnehezítve az amúgy is sok elintéznivalóval terhelt év végi napokat,  vagy ünnepek után, amikor azzal szembesülünk, hogy megint túl sok tárgy lepte el a lakásunkat? Esetleg januárban, amikor száz másik fogadalmunk mellett elhatározzuk, hogy új életet kezdünk és annak egyik pontja az, hogy kidobunk mindent, ami felesleges és egyszerűen nem tűrjük tovább, hogy a sok bögre, kinőtt ruha, megunt játék megfojtson bennünket? Meglehet. 




Nekem is voltak ilyen pillanataim, aztán rájöttem, hogy a  költözés a legmegfelelőbb idő erre, ilyenkor nincs több halogatás, kifogás. Tényleg megszabadulhatunk a már nem használt holmijainktól. 

Még jó, hogy egy ideje trendi, népszerű téma lett a tévében, rádióban, magazinokban, blogokban ez a rendteremtő műfaj, amiben kifejezetten a pakolásban, rendrakásban jártas szakértők adnak útmutatást  ahhoz, hogyan szabadulj meg professzionálisan a felesleges tárgyaktól, hogyan számold fel a vizuális környezetszennyezést az otthonodban és hogyan legyen egyszer és mindenkorra rend körülötted.

Az első lépés persze majdnem mindegyiknél az, hogy selejtezz! Itt érdemes egy pillanatra megállni, mert az a helyzet, hogy nem mindig fogalmaznak ilyen árnyaltan ezek a szakemberek. Ők azt mondják: Dobd ki! És ez az, amivel nem tudok azonosulni. Hogyan dobnék ki bármi olyat, ami másnak lehet, hogy még hasznos, kedves, értékes? Soha nem dobnék ki könyvet se. No de akkor mi lesz a rengeteg plüss játékkal, amire már senki nem néz rá, mi lesz a régi szakácskönyvekkel, a kihízott kinőtt ruhákkal, a sporteszközzel, ami iránt már senki nem érez kedvet? Szerintem mindenki akiben egy kicsi környezettudatosság is van azt gondolja, hogy a továbbadás a megfelelő út, semmiképpen az esztelen kidobálás. No de itt jön a kérdés. Kinek, mit, mikor, hová és hogyan? Mert rendben van, hogy kiselejtezed a ruhákat, de nem szeretnéd kerülgetni a kupacot napokig. A következőkben ezekre a kérdésekre adok pár ötletet.




KÖNYV: Kórházak, iskolák, idősek otthonában található könyvtárak kifejezetten örülnek, ha kicsit feltölthetik a könyves kínálatukat. Mielőtt beállítanál, minden esetben telefonálj oda, hogy ne érje váratlanul őket a rakomány. Egyre több helyen van könyvmegálló, aminek az a lényege, hogy bárki betehet könyvet az erre alkalmas kis szekrénybe és persze el is vihet egyet. Keress rá a neten hol találsz ilyet. Az antikváriumokról az a tapasztalatom, hogy nem szívesen látják a könyveitől megszabaduló embert kivéve, ha valami ritkasággal találkoznak, így jobban jársz, ha felteszed valamilyen könyves adok-veszek facebook csoportba azokat az albumokat, regényeket és főleg gyerekkönyveket, amikért nem bánnád, ha egy kis pénzt is kapnál.  Mi 4 kategóriába tettük a könyveket 1. megtartani  2. iskolai könyvtárnak adni 3. adomány (mondjuk Kárpátaljára)  4. eladó, ezért meghirdetni könyves csoportban vagy garázsvásár idején

RUHÁZAT: A ruhákat a családsegítő központba viheted vagy hajléktalan szállók is örülnek neki. Bedobhatod az erre a célra felállított ruhagyűjtő konténerbe is vagy a Vöröskeresztnek, Máltai Szeretetszolgálatnak is vihetsz belőle. Valaki azt mesélte, hogy kevésbé makulátlan törölközőnek, lepedőnek, plédnek örülnek kutya menhelyeken is.            Egyre több adománybolt nyílt, ahol szintén örülnek a szép, valóban hordható holminak. Jó érzés, hogy valaki, akinek minden fillér számít, olcsón meg tudja majd venni, amit beviszel. Nézz körül hol van ilyen a közeledben! Nem győzöm hangsúlyozni: Mielőtt elviszed, gondold végig,  olyan állapotban van -e amit te is megvennél!  Itt is érvényes, amit a könyveknél írtam. Ha szeretnél pénzt is keresni, akkor a különlegesebb, minőségi, szinte új darabokat tedd fel az erre szakosodott helyi vagy országos adok-veszek csoportba, oldalra. Ja és a barátnőknek is érdemes megmutatni a kínálatot, nyugodtan turizhatnak. 

JÁTÉKOK: A társasjátékok túlságosan értékesek ahhoz, hogy csak úgy kidobja az ember. Minden megoldás jobb ennél. Add tovább ismerősödnek, ajánld fel óvodának vagy csinálj belőle pénzt. Megint a jól bevált facebook adok-veszek csoportokat ajánlom, ezen belül is a társasjátékra specializálódott oldalakat. Soha nem volt ennyire egyszerű (akár egyszerre 10 jól megválasztott csoportba is)  feltenni a hirdetést, aztán eladás után egy mozdulattal kitörölni. Ha októberben, novemberben vagy decemberben jön rád a szortírozás, rendrakás, akkor mindenképpen jusson eszedbe a karácsonyi jótékonykodás (Mikulásgyár, Cipősdoboz) 

CD, DVD: Nagylányaim mosolyogva kérdezték, hogy ki néz ma már dvd-n bármit is és főleg ki hallgat még CD lemezt. Mondtam nekik, hogy szerintem még sokan. Nyilván nem az ő generációjuk. És akkor még nem is beszéltem a bakelit lemezekről és a kazettákról, dvd-ről. A Nyugatinál található Emlékmentő névre hallgató kis boltban (www.emlekmento.com)  nagyon profin lementenek mindent, ami ilyen elavult hordozón található. Én eddig az Iguasu vízesésnél rólunk készült VHS kazettán lévő felvételt, a nagyszüleimmel készült interjút és egy  keresztelőt tartalmazó kazettát digitalizáltam náluk. 

CSETRESZEK,  APRÓSÁGOK: Ezeknek az elengedésében sokat segített Marie Kondo a japán rendrakó specialista, aki a nagysikerű könyveiben leírja hogyan búcsúzzunk el olyan tárgyaktól, amelyek beteljesítették szolgálatukat,  már nem okoz örömöt csak innen oda, onnan meg ide tesszük, porfogó vagy a jó lesz valamire kategória. Rájöttem, hogy tényleg van rezgése ezeknek a tárgyaknak, ahogyan a ruháknak, könyveknek is és ha kézbe veszem őket és ahogy rájuk nézek, tudom azonnal, hogy hol a helye. Új otthonunkban vagy valaki másnak a házában, hogy ott új gazdájának okozzon  örömöt. Egy részük megy a kerületi Kotta Adományboltba, ahol állatmenhelyeknek segítenek a befolyt összegből, másik része pedig a garázsvásáron próbálja eladni magát. Egyre több Cseriti bolt van a városban, ide viszem azokat a portékákat amiért nem várok pénzt. Nekem roppant  szimpatikus a jelmondatuk is azaz, hogy "Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel."



A hulladékudvarokban leadható cuccokra érvényes szabályról sokáig írhatnék ezért inkább belinkelem az oldalt ide,  ahol erről részletesen lehet olvasni. 


GARÁZSVÁSÁR: Azért mind közül a leghatékonyabb és persze valami pénzt is a konyhára hozó (de persze legtöbb előkészületet és erőfeszítést igénylő) megoldás ha garázsvásárt tartasz. Egyre népszerűbben itthon is az ilyen események különösen tavasszal és nyáron. Lényege, hogy egy előre meghirdetett időpontban szívesen látod a kincsekre vadászó vásárlókat garázsodban vagy az udvarban. Akár össze is foghattok többen ha úgy érzed nincs túl sok cuccod, meg amúgy is klassz kis társasági esemény születhet belőle. Ha vannak aranyos barátaid vagy családtagjaid akik szívesen játszanak boltosat veled, akkor fogadd el a segítségüket (sőt kérd fel őket!)  mert hidd el nagyon fárasztó tud lenni egyedül lebonyolítani egy ilyen eseményt, együtt viszont tényleg jó móka tud lenni. Készíts nekik névtáblát, hogy a vevők tudják, hogy kihez fordulhatnak ha ilyen olyan kérdés merül fel. Fontos, hogy tudjatok foglalkozni a vevőkkel és közben figyelni a rendre, pénzre- sokat kell ide-oda ugrálni úgyhogy jobb ha többen vagytok.  Sok helyen hirdesd meg (van erre szakosodott fb oldal is) hogy legyen forgalom, különben feleslegesen készültél az amúgy nagyon hasznos és jópofa eseményre, ahol akár sütit, limonádét is kínálhatsz, mint az amerikai filmekben. Egy "Ingyen elvihető!" felirattal ellátott kosárt se felejts el kitenni amiből mindenki választhat ajándékot. 




Mi június 7-én rendezünk most egy nagy garázsvásárt, úgyhogy már felcímkéztem a dobozokat és kávézás közben a  Pinteresten nézek ötleteket, hogyan tegyem átláthatóvá és ötletessé a kínálatot. 

Jut eszembe! A szomszédokat is mindenképpen értesítsük a közelgő eseményről és nemcsak azért mert így illik, vagy mert őket is szívesen látod a vásáron, hanem azért, hogy ne lepődjenek meg a nagyobb forgalomtól, zajtól, de legfőképpen az esetleg előttük parkoló autóktól. 





Így vagy úgy, nekem jó érzés tudni, hogy valahol, valakinél, valamikor új életet kezd a tárgy, ami valaha nekem is kedves volt. Pont úgy, ahogy mi is,  új, rendezett, szellős,  zsúfoltságtól mentes otthonunkban, amit ezúttal leginkább a dán életérzés a Hygge inspirált. Erről is van egy jó könyv... Na azt megtartom, az nem eladó. 





Ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!  Csatlakozz a blog facebook oldalához https://www.facebook.com/labnyomok/ vagy kövess Instagramon a #labnyomokblog alatt! 


You Might Also Like

0 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes