cd

Makám hatásVolt már rá példa, hogy amikor Zoltánnal kettesben utaztunk az autóban, csak a harmadik saroknál vettük észre, hogy valamelyik gyerek zene bömbölt a hangszórókból, pedig annak nem is volt jelen a célközönsége, hiszen a gyerekek nélkül nem anya és apa mivoltunkban ültünk a kocsiban, sokkal inkább, mint férj és feleség. Mint az őrült, úgy tépjük ki ilyenkor az ominózus lemezt a lejátszóból és kapcsolunk át mondjuk a Petőfi rádióra. Nevetünk azon, hogy fel sem tűnik, hogy Natalie Cole helyett Halász Judit énekel nekünk. Nos, igen. Elfogadtuk azt, hogy a pop, rock zenék műfaját egy ideig mellőznünk kell ( az autóban mindenképp) és hogy a hátsó sorban ülők diktálnak, ők választják ki melyik cd-t tegyük be a lejátszóba. Igaz, hozott anyagból "dolgoznak" vagyis az általam összekészített hanganyaggal kell beérniük, így aztán ha valamelyik zene nem tetszik csak magamra vethetek, minek vettem meg, minek tettem be.
A repertoárban megtalálható Gryllus Vilmos összes dala, a Kaláka az ő nadrágjával meg rágógumijával. Ott sorakozik a többi mellett a varázsovis Boti bácsi lemeze és persze Halász Judit legjobb dalai is csak arra várnak, hogy leadják rá a rendelést mögöttem. Van egy két gyerekdal válogatásokat tartalmazó lemezünk is, ám mind közül a leges legjobban a Makám Szinbád lemezét szeretjük. Aki először meghallgatja örökre a rabjává válik, a hatása alá kerül. Mint mi. Még akkor is ha nem túl egyszerű a szövege és nem is mindig értjük, hiszen itt-ott népies, még számunkra is ismeretlen szavak bukkannak fel. Ám ez nem érdekel senkit, mert annyira magával ragadóan szép az ének benne, hála Lovász Irénnek és annyira vértpezsdítő a ritmusa hála a zenekarnak, hogy ember (és sofőr)legyen a talpán aki nyugodtan, egy helyben tud maradni a zene hallgatása közben. És csendben maradni is nehéz. Mondjuk a lányok a nehéz szöveg ellenére kívülről fújják már. Nagyon nagyon szeretik! Van benne egy csujogató vagy micsoda a Panyiga! Na azt mis is tudjuk. És nem is fogjuk vissza magunkat. Ha egy zöld, családi autóban öt embert láttok, akik a Panyigát kiabálják tele torokból, azok mi vagyunk. De vannak benne lágyabb dallamok is. Egészen andalítóak is. Álmodozásra bíróak és néha könnyfakasztóak. Ha egy lakatlan szigetre száműznének a gyerekekkel együtt, ezt a lemezt vinném magammal. Az egész úgy ahogy van mesés. Mint Szinbád utazása. A szövegeket pedig letöltöttem azóta, úgyhogy már ezzel sincsenek gondjaink. Sőt. Rendeltem még két lemezt tőlük. Most hallgatom őket. És nem tudok nyugton maradni. Máris énekelem és alig várom, hogy a lányok is hallják a jobbnál jobb szövegeket. Még nem adom oda nekik. Karácsonyra szántam de lehet, hogy nem bírom tovább hallgatni a Mackó mackó torkos mackót és társait az autóban és inkább a Mikulás bácsi teszi be a csizmába a két cd-t. Addig titokban hallgatom itthon.


A Makám lemezeit szívből ajánlom a Halász Judittól és Gryllus Vilmostól meg a többi agyonreklámozott gyereklemeztől kissé elfáradt szülőtársaimnak, de csak akkor ha valami igazán különlegesre vágynak. A hatás garantált!

Tényleg. Ti mit hallgattok az autóban?

You Might Also Like

11 megjegyzés