Garázsvásárt tartottam




Garázsvásáron életemben először Bostonban jártam. Amikor Zoltán testvérének családját mentem meglátogatni, az általam összeállított áhított programok között szerepelt egy garázs vásár körút is, aminek Ferkó eleget is tett. beültünk az autóba és reménykedtünk, hogy aznap sok helyszínre kiakasztják majd a Garage Sale táblát. Egyik helyszínen ugyan nem láttunk táblát de azt igen, hogy szépen kipakolták a bútorokat, asztalokat a kertbe. A házigazdák egy darabig nézték, hogy méregetjük a dolgaikat majd rájöttek, hogy milyen szándékkal érkeztünk. Nos ők csak egy kerti partira készültek, azért pakolták ki a nyugágyakat, kávéscsészéket, tányérokat. "Oh! This is not a garage sale, we organize a garden party!"- mondták nevetve.

Később aztán találtunk igaziakat is és én roppant mód élveztem, hogy gyönyörűséges ám mások által megunt vagy feleslegessé vált portékákhoz juthattam potom pénzért és ha történetesen nem repülőgéppel érkeztem volna, akkor egy teherautónyi cuccal tértem volna haza.

Jó 10 évet kellett várni ahhoz, hogy ez a remek kezdeményezés elterjedjen Magyarországon is. Kellett hozzá egy ügyes bloggerina, az Otthonkommandó szerzője meg persze a facebook is. Aki nem ismerné annak a figyelmébe ajánlom a garazsvasarok facebook oldalt.

Alig vártam a tavaszt, hogy megrendezzem az én sajátomat is. Hannával, Eszterrel, Noémivel persze megbeszéltem, hogy mit adhatunk el, semmit nem árultam a hátuk mögött. Így is volt olyan, amire azt mondták, jaj ezt hagyjuk meg, ez emlék, ez még jó lesz valamire. Megbeszéltük, hogy a tárgyak felhalmozása nem vezet semmi jóra és örüljünk annak ha valakinek jó az a ruha, cipő, görkorcsolya, társasjáték, könyv, cd, táska, amit mi már nem hordunk, hallgatunk, szeretünk, akarunk, olvasunk.


Íme az én tapasztalataim az elsőről.

Nekünk speciel nincs garázsunk, így igazából nem is garázsvásárt hanem un. Yard sale-et tartottunk. A Yard angolul udvart jelent és azok nevezik így a kirakodó vásárukat, akiknek nincs garázsuk. Akinek még udvara sincs, mert mondjuk nem kertes házban lakik, az lakásvásárt tarthat. Mindhárom elnevezés ugyanazt a tevékenységet takarja.

Az időjárás nem volt kegyes hozzám, esett az eső és a szél is fújt. Mivel nem hirdettem esőnapot és nem is mondtam le, "csakazértis" kipakoltam, bár csak a töredékét annak, amit eredetileg szerettem volna. Úgy terveztem, hogy majd a ping-pong asztalunkra is teszek árut, az eső miatt azonban csak a fedett terasz részt tudtam használni. Pozitívum, hogy még így is, ilyen vacak időben sokan jöttek és megszabadultam egy csomó felesleges holmitól, ráadásul pénzt is kerestem. Azért legközelebb lehet, hogy úgy hirdetem meg, hogy esőben elmarad.

Ha valaki szeretne saját otthonában tartani, az gyártson egy plakátot és küldje el a garazsvasar facebook oldalon megadott feltételek szerint Dittának, azaz szerencsés ha a dátum és időpont mellett a cím is helyesen szerepel és feltüntetik azt is, hogy nagyjából milyen árura számíthat a vevő. Mondjuk biztosra sosem érdemes menni. Az ember vagy talál valamit vagy nem. Ahogyan azt se mondjuk egy általunk feleslegessé vált holmira, hogy "Ááá, ez a kutyának se kell!" Nem tudhatjuk, ugyanis, hogy ami nekünk kacat, az másnak kincs, pont ilyet keres vagy lát benne fantáziát, majd felújítja, felhasználja, továbbadja.

Mivel ez nemcsak egy pénzkeresési lehetőség de egy jó buli is, érdemes valami pluszt adni. Hanna pl. kitalálta, hogy 1000 Ft feletti vásárlásnál lehet húzni egy sorsjegyet amivel mindenféle vicik-vacak nyerhető. Az ötletét tett követte és elkészített egy nagyon kreatív kis dobozt sorsjegyekkel. Jó időben szoktak adni limonádét, én is így terveztem de inkább forró teát kínáltunk a vevőknek. Szólhat halk zene is főleg ha a szomszédot nem zavarja. Ja. Természetesen szóltam a körülöttünk élőknek, hogy számítsanak nagy jövésre menésre és ezért előre elnézést kértem.



Össze is lehet fogni barátnővel, szomszéddal, így nagyobb a választék és közös az élmény.
Én a kerület facebook oldalára is kitetettem, mert a garázsvásárra (hacsak nem fanatikusokról van szó, mert van ilyen is) elsősorban a környékről jönnek.

Nem árt kiírni a kerítésre vagy valahogyan jelezni, hogy garázsvásár van, nehogy véletlenül máshová csöngessenek be az érdeklődők. Nálunk mondjuk folyamatosan nyitva volt a nagy kapu és valaki mindig nézte ha jött vevő de jó időben egy nyugágyban napozva ez is könnyebben megy. Nem kell rosszra gondolni, hogy majd jönnek a rossz emberek és elvisznek mindent vagy felmérik a terepet. Higgyétek el jó móka bár nem tagadom rettentő fárasztó a pakolás része. Igaz legközelebb az is könnyebben megy, hiszen most már egy helyen várja a megmaradt és kiegészített portéka, hogy jó időben újra közkinccsé tegyem őket.




Nnnnna. Ennyi jutott most eszembe. Minden jó ötletet szívesen veszek.



You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Örülök, hogy a rossz idő ellenére is ilyen nagy sikere volt.
    Na, majd egyszer, mi is belevágunk...
    :D

    VálaszTörlés
  2. Szia, a Quechua sátor elkelt?:)
    köszi, Niki

    VálaszTörlés
  3. Szia Niki!

    Az nem is volt eladó, nyáron abba bújunk a napszúrás elől. Most csak az eső miatt abba is pakoltam ezt- azt. Viszont te vagy az 5. akinek arra fájt volna a foga. :-) Decathlonban vettük nem túl drágán vagy 3 éve. Biztosan árulnak még.

    VálaszTörlés
  4. Szia Ági, köszi :) ma voltunk és nem volt. Remélem majd késöbb lesz. Nekem is 3 lányom van és a kisebbek ikrek. Így a színe külön tetszett ;)

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes