RSS

2010. június 14.

Bogyó és Babóca csalódást okoz, Hófehérke viszont nemKét kultúrprogramról fogok beszámolni. Azzal kezdem, amelyik maradandó élménnyel szolgált, pedig nem volt agyon reklámozva és amelyről ki merem jelenteni, hogy az idei gyerekszínházas élményeink között a díjnyertes kategóriát képviseli.
A kerület Holdvilág Kamaraszínházában mutatták be az örök klasszikust a Hófehérke és a hét törpét. Az egyik szakmai napnak nyilvánított azaz óvoda mentes pénteki napra kerestem értelmes elfoglaltságot a lányoknak. Ezt találtam és külön szerencsének fogtam fel, hogy nem kellett a belvárosba autózni az élmény kedvéért. Szóval gyorsan felöltöztünk, közben pedig Mónival egyeztettem, hogy ugye nekik is van kedvük jönni. Az öt perces út alatt azon gondolkodtam, hogy vajon milyen új módon lehet még bemutatni Grimm klasszikusát, hogy mi a jobb? Ha érintetlenül hagyják vagy ha átdolgozzák, átírják a mesét?
Az iskolák, óvodák bérletes csoportjainak köszönhetően csaknem teljesen megtelt a nézőtér.
Jobbra rózsalugas, balra rácsos erkély. Szeretem ha a díszlet (különösen gyerekdarab esetén) szép. Az erdei állatok bevezetője után megjelent a színen a gonosz mostoha, aki elég gonosznak és gőgösnek, hiúnak látszott mindvégig. A darab legfontosabb szereplője a tükör, amely mögött a félelmetes maszk és hang különleges megvilágításban közölte, hogy éppen ki a legszebb a világon. Kellemesen borzongató és ijesztő volt ahhoz, hogy a gyerekek és felnőttek kedvencévé váljon. Nagy tapsot is kapott a végén,amikor felfedte kilétét.
A hét törpe is bámulatosan jól alakított. Az hagyján, hogy élénk színes jelmezeikben valóban olyannak tűntek, mintha meseország kellős közepén lettünk volna, de egy percig nem jöttek ki a szerepükből. Szundi végig álmosan pislogott, Morgó mérges volt, Tudor okoskodott, Vidor nagyokat nevetett, Hapci vörös orral tüsszögött, a kis Kuka az én kedvencem pedig tündérien bandzsított és ...hát kukáskodott. A mostoha három módon próbálta eltenni láb alól szegény lányt. A vadász is késsel hadonászott amikor azt kívánta a szerepe és üvegkoporsóban feküdt a halott Hófehérke, ami persze főleg a kicsik fantáziáját izgatta és persze záporoztak az ezzel kapcsolatos kérdések, ami szinte természetes a Grimm mesékben előforduló erőszakos vagy néhol horrorisztikus részeket ismerve és amely kérdésekre igazi agytorna, saját szintjüknek, életkoruknak megfelelően válaszolni. Hófehérkének sem csak az énekhangja volt meseszép, hanem ő maga is. A díszlet, a jelmez, a zene és az ének együtt olyan élményt nyújtott, hogy dalolászva jöttünk ki a teremből és még utána is nagyon sokáig, napokkal később is együtt elemeztük ki a mese részleteit.

******************************************************

Bogyó és Babóca nem kedvenc többé


Egy meleg nyári délelőtt, anya sietősen öltöztette gyermekeit. Hanna, Eszter, Noémi! Siessünk, mert elkésünk a Corvin Moziból, ahol Bogyó és Babóca meséi elevenednek meg a filmvásznon.
A család beült a zöldeskék autóba és a kellemes forgalomban hamar megérkeztek a moziba. Amíg apa parkolóhelyet keresett, anya kipattant a kocsiból, hogy még időben átvegye az előzőleg telefonon lefoglalt jegyeket. Miközben anya, Apa, Hanna, Eszter és Noémi érkezését várta, pattogatott kukoricát vett a büfében. Sorbaállás közben egyszer csak egy másik anyuka köszönt rá kedvesen, akit ő még sosem látott azelőtt. Kiderült, hogy valóban nem találkoztak , csak a blogját olvassa rendszeresen és felismerte őt a látott képek alapján. Anya annyira meglepődött, hogy valaki ráismer a blogjának köszönhetően, hogy elfelejtette megkérdezni a kedves hölgy nevét.
Apa, Hanna, Eszter és Noémi csakhamar megérkeztek. Boldogan kezdték csipegetni a pattogatott kukoricát és megállapították, hogy Hiába! Nincs mozi kukorica nélkül. A család Bogyó és Babócás ruhákat áruló standot vett észre, amelyeket nagyon drágán kínáltak a mesehősökkel díszített szoknyákat, pólókat a pénzt nem sajnáló rajongóknak. Anya és Apa megállapították, hogy bizony nem szép dolog 3000 ft-ot elkérni egy ki szoknyáért. Az író néni, Bartos Erika szerényen dedikálta könyveit, férje, -akinek minden könyve végén megköszöni a sok segítséget- szintén mellette állt. Ott volt még Pogány Judit színésznő is, aki páratlanul sokszínű hangját kölcsönözte a Bogyó és Babóca szereplőinek. A család elfoglalta a Jávor terem kilencedik sorának öt székét és várták, hogy elkezdődjön a vetítés. A fotelek karfáján gondosan odakészítették a Bogyó és Babóca termékeket áruló boltocska szórólapját. Miközben Anya ezt tanulmányozta, Hanna, Eszter és Noémi nagyon boldog volt, hogy kedvenc mesehőseit hatalmas mozivásznon is láthatja. Csillogó szemüket egy pillanatra nem vették le a rajzfilmről. A hat epizód szövegét kívülről tudták, sőt még azt is észrevették ha a filmből valami miatt kimaradt egy rész, ami a könyvben pedig benne van. Pogány Judit színész néni tényleg zseniálisan játszik a hangjával és nélküle mit sem ért volna a mese. Apa ezalatt az igazak álmát aludta. Hirtelen, a hatodik rész után a vetítés abbamaradt. Senki nem értette mi történt. Türelmesen várta mindenki a folytatást. Vártak, vártak, aztán egyszer csak valaki felkapcsolta a világítást és az emberek rájöttek, hogy ennyi volt, az előadásnak vége. Fél óra mese után csalódottan távozott a közönség a moziteremből. Láttunk síró gyerekeket, akik még szívesen megnézek volna két-három mesét, köztük a boszorkányosat. Hazafelé, sajnálattal vettük tudomásul, hogy Bogyó és Babóca is elüzletiesedett. Hazaérve, anya mérgében feltette az összes Bogyó és Babóca könyvet a legmagasabb polc tetejére és elővette Csukás István, Berg Judit, Benedek Elek, Varga Katalin és Janikovszky Éva meséit.19 megjegyzés:

Poki írta...

Szia!
Én voltam az az anyuka, aki rád köszönt :)
Szóval, mégsem egy terembe szólt a jegyünk. Azt hiszem mi a szerencsésebbek közé tartoztunk, akik a Kabos teremben ültek, ugyanis ez volt a díszelőadás, a többi teremben csak vetítés :(
Erre én akkor és ott jöttem rá. Nekünk az egész animációs stúdió, Bartos Erika, Pogány Judit és az Alma együttes képviselője (ha jól láttam a 10. sorból, Gábor felesége) felvonult a vászon előtt, kaptak virágcsokrot, és ahol néhány percben beszédet is tartott a stúdióvezető, h most 6 epizódot fogunk látni, az eddig elkészült 9-ből. Ezeket az epizódokat majd szeptembertől vetíti a tévé. Jó szórakozást is kívántak nekünk. Azt is mondta, h nem gondolták, h ekkora érdeklődés követi majd ezt a szombatot, és ezért nyitottak meg több termet is (ez mondjuk elég naív hozzáállás volt).
Lehet ezért (?), de nekünk nem volt csalódás, csak rövid :)
A kisruhákból mi sem vettünk, tényleg brutál drágák voltak!!! :o

Ági angyalai írta...

Szia Poki!

Reméltem, hogy jelentkezel :-))
Nos, igen, így kicsit más lehetett az élmény. Ti is ugyanannyit fizettetek a jegyért mint mi? (600ft/fő)
Sajnos se füle se farka érzésünk volt mindvégig és, mint írtam Bogyó és Babóca gyár íze. Szóval most pihentetem.

Szia
Ági

Ági angyalai írta...

Ja és most már beazonosítottalak, nektek van a kicsi Mentátok, akiről olyan sokat írt/ír Éva. :-))
Ági

Natimi írta...

Sajnálom,hogy nem volt nagy élmény.Pedig biztos annak szántad!Hát ez ilyen.Sajnos túlzásba viszik a reklámokat és a méregdrága cuccok árulását:(Itthon Hanna Montana és Hello Kitty őrület van!

De annak örülök,hogy a hagyományos,megszokott és néha unalmasnak hit Hófehérke,ennyire nagy sikert aratott!...reklám nélkül is!

Puszillak,
Timi

Poki írta...

Igen, én vagyok a mentás és nimis poki :)))))

(600 Ft volt nekünk a jegyünk)

Mónika írta...

B.E, hát igen az üzlet az üzlet!!!
:)
Sajnálom a csalódást elsősorban a lányok miatt!
Hófehérke viszont tényleg klassz volt!
:)

( most esik az eső ezért vagyok gépnél, mostanáig "tavirózsák" voltunk a szó szoros értelmében)
:)

Ági angyalai írta...

Móni! Erdélyből is olvasol???!!! :-))
Írj beszámolót!Úgy ott lennék már én is!

Lányok nem annyira tűntek csalódottnak, ők megelégedtek a fél órával is, bár még kibírtak volna ugyanennyit. Mi felnőttek éreztük kicsit átverésnek az egészet. Ők élvezték a pattogatott kukoricát, a mesét és a mozi érzést.

Túrakölyök blog írta...

Nekem sosem volt szimpi ez a Bogyóés BabócaAnnaPetiGergő. Pedig biztos helyes mesék, de annyira sok van belőlük (hozzáteszem, az én Lackóm még nem célcsoport).
puszi,Szilvi

Ági angyalai írta...

Pedig aranyos történetek és valóban gyereknyelven, gyerekeknek íródott mind. Ha Lackó megismerkedik vele, majd szépen sorban veheted meg őket. Aztán mire kinövi, pont eleged lesz neked is belőle.
(Felüdülés volt ma este Mirr-Murrt olvasni a gyerekeknek..)
Ági

kata írta...

Sajnálom Bogyó és Babocát is.
Nekem Bartos Erikától ezek a kedvenceim, Annapetit én már nagyon unom, de szeretem, mert a gyerekek szeretik.
Nekem Bartos Erika oldala lett rettenetesen sok(k) mikor meséli a meséit. Azóta véletlenül sem látogatom.
Kár, hogy elüzletiesedett, így éreztem a Művészetek völgyével is pár éve, amikor minden megváltozott. Azóta ott sem jártunk, pedig nagyon szerethető volt.

Túrakölyök blog írta...

Azt viszont már nagyon várom, hogy Holdvilágos-korba érjen Lackó!

Maimoni írta...

De a fénykép jól sikerült, és felkerült a sárga falra.
:))

Ági angyalai írta...

Móni! Te győztél! :-)))) Éreztem, hogy hiányzik egy frappáns befejezés. Köszi, hogy helyettem kitaláltad.

Ági

Blacktulip írta...

Én megfogadtam, hogy hiába lett az évtized magyar gyerekkönyve az Annapetigergő hozzánk nem teszi be a lábát.
Nagyképűnek hangzik, de ilyet én is mesélek, fejből és a kislányom neve, kalandjai lesznek benne.
Persze ha rákattan és szereti, akkor fogamat szívva beáldozom magam, de amíg szabályozhatom az irodalmi szűrőt, addig marad Janikovszky, ami nekem is humoros, a Kisvakond és a régiek: Móricz, Zelk, Marék V., Weöres és társai.
Vagy ha már korstárs irodalom, akkor a Pagony honlapja, ott találok értéket, Bartosnál nem.

Ági angyalai írta...

Blacktulip!
Egy picit meg kell védenem BE-t. Az a helyzet, hogy az összes "meséjét" ő illusztrálta és valahogy megérezte hogy a hétköznapi egyszerű történetekre nagyon vevők a gyerekek. Sokuknak még mintául is szolgál. A titka: Két három sor szöveg és nagy színes jópofa kép felette. Ezért szeretik "csak" lapozgatni is. És nem lenne vele semmi bajom tényleg csak ez a Babóca és Annapeti gyár már sok nekem.
Mindenesetre akikről írtál azok nem okoznak csalódást valóban.

Szia
Ági

sedith írta...

Örülök és sajnálom. SZerintem is B.E.könyvei jó szolgálatot tesznek, főleg, hoyg nem minden anyuka-apuka tud mesélni a gyerekének, esetleg eszébe sem jut, hogy ilyen hétköznapi dolgokról is lehetne! Nálunk még mindig kedvenc könyvek, bár igaz, csak két kötetünk van az Anna és Petiből. Időnként hetekig nem kerülnek elő, aztán megint napirenden vannak.
Azért kár, hoyg ez is elüzletiesedett!:(

Ágnes, mikor indultok? Megkaptad a válaszomat?

Melcsi/JázminVilmó írta...

Mi is így szóltunk hozzád a játszótéren, ha emlékszel még...
A már nem XVI. keri és nem is zugos olvasód:)

Ági angyalai írta...

Hát hogy ne emlékeznék a meglepő játszóteres találkozásra Melcsi. És a minap gondoltam rátok, hogy vajon berendezkedtetek -e, hogy érzitek magatokat az új lakóhelyeteken... úgyhogy be is kukkantok hozzátok.
Puszil
Ági

Poki írta...

Szia Ági!
Újra én :)
Ajánlom figyelmedbe Bogyó és Babóca oldalát a facebook-on. :)))Vannak fent fotók a díszbemutatóról, és a lányaitokról van egy aranyos fénykép!
Én is a fiammal látszódom az egyik képen, de elég messze, úgyhogy csak mi ismerjük fel magunkat :)
Poki (Vera)