Őrültek vagy "jó fejek"?



Csörög a telefonom nyolckor. Hanna osztálytársnőjének anyukája hívott, hogy jól látta -e, hogy a gyerekem az apjával biciklivel érkezett az iskolába aznap reggel.

-Igen Kati jól láttad.-feleltem.

Hanna egy ideje rágja Zoltán fülét, hogy úgy érzi már elég erős és magabiztos bringás ahhoz, hogy a Zuglóban lévő iskolájáig tekerjen. Én elengedtem a fülem mellett a kérését, Zoltán azonban megfontolta és egy napon azzal állt elő, hogy rendben, úgy készüljön Hanna, hogy másnap biciklivel mennek suliba. Aggódtam persze, hogy hogy fogja bírni meg hogy milyen útvonalon haladnak majd, hiszen nincs mindenhol kerékpárút kiépítve, de biztos voltam benne, hogy Zoltán nagyon figyel majd rá és helyette.

Hanna büszke arra, hogy még nem késett el az iskolából egyszer sem. Aznap 5 perccel nyolc előtt ért be, sebtiben öltözött át és óriási szerencséjére a tanító néni is később ért be a terembe, vagyis a kipirult arcán, a lihegésén kívül semmi nem mutatott rendhagyó érkezésre.

Hazafelé autóvan mentünk érte, bepakoltuk a biciklijét a csomagtartóba, amit némileg nehezményezett és amin csodálkoztam, mert azt hittem egy időre elment a kedve a tekeréstől. Első kérdésem az volt hozzá, hogy nem volt -e nagyon fáradt, hogy tudott -e koncentrálni, figyelni az órán. " Miről beszélsz anya? -kérdezte már megint olyan nagylányosan. "Négy piros pontot kaptam csak ma."

Amikor anyukámnak meséltem, hogy Hanna milyen közlekedési eszközzel ment iskolába, elsápadt, a kezét tördelte majd a szemét törölgette. Azt mondta nem kellene kifárasztani azt a gyereket és ez nagyon veszélyes. Azért azt még elmondtam neki, hogy higgye el senki nem kényszerítette és nagyon boldog most a teljesítményétől az a szegény gyerek.

Ma reggel újra csörgött a telefonom. Hanna másik osztálytársának anyukája, Ildikó hívott, hogy jól látta -e, hogy Hanna biciklivel érkezett az iskolába, mert ha igen akkor gratulál, hiszen tudja, hogy nem 5 percre lakunk tőle.

-Igen Ildi jól láttad." -feleltem.
-Kicsit őrültek - mentegetőztem, mire Ildi ugyanazt válaszolta, mint a másik anyuka két nappal korábban:
-Dehogyis, inkább nagyon jó fejek.


Egyébként pedig nem tudom miért vártam én is ennyit a biciklizéssel. Belejöttem és ahová csak lehet ezzel a közlekedési eszközzel megyek. A minap Zoltán feláldozta az egyik munkanapját, hogy együtt hódoljunk új szenvedélyünknek. Ekkor kerekeztünk el a Hősök teréig, végig az Andrássyn egészen az Astóriáig, ahol egy könnyű ebéd után még egy könnyű kávéra is megálltunk a Deák téren majd onnan a Ligeten át hazáig tekertünk.







Ha már a Ligetnél tartok, elmondom, hiszen hasznos lehet, hogy kipróbáltam Budapest legszebb, legluxusabb nyilvános wc-jét, amely a Műjégpálya és a Műcsarnok közötti fák alatt húzódik meg. A toalett használatáért 100 ft-ot kérnek de van virág a mosdóban, garantált tisztaság, külön gyermek mosdó és wc, pelenkázó, zuhanyzó és hajszárító (plusz pénzbe kerül a törölköző ha nincs kéznél saját darab)és ha ez mind nem elég akkor az előtérben plazma tv és italautomata kényelmes székekkel, gondolom a férfiak kedvéért, akik szerint a nők mindig túl sok időt töltenek az ilyen helyeken. Mondjuk a magazinok, újságok is az ők kedvükért vannak kitéve.. Szóval ha a családdal a Ligetben időztök és a gyereknek pisilni, kakilni kell vagy nyakig sáros lett, jusson eszetekbe a FCSM wc palotája, mert ott kulturáltan rendbe szedheted csenmetédet (és magadat is persze).
Ja, a Fővárosi Csatornázási Művek tulajdonában van, ők is üzemelik és terveik szerint újabb 100 hasonló illemhely csodát építenek vagy újítanak fel a városban szerteszét. Ideje volt és persze köszönjük!



You Might Also Like

12 megjegyzés

  1. Őrült, jó fejek!
    :)))
    Hát, tudod Ági, tényleg büszke lehetsz rájuk!
    Azt, azért már én is alig várom, hogy hasonló helyekre kerekezhessünk a csajokkal, talán majd jövőre eljön a mi időnk is...

    VálaszTörlés
  2. Hát nagyon jó fejek vagytok!Minden elismerésem!
    Anett is kérte már,hogy vigyük be egyik biciklijét és menjünk azzal napiba.Viszont akkor az enyémet is be kell vinni,hogy Istvánkát is vihessem rajta.
    Most picit megálltam gondolkodni...ez nektek köszönhető!Ha felmelegszik picit az idő,eleget teszek Anett kérésének.Csak nálunk picit komplikáltabb,de hátha..

    ...és az a toilett?!!megáll az eszem,milyen csúcs!Végre!

    VálaszTörlés
  3. Bar nem tudom, hol laktok es mekkora a tavolsag az iskolaig, mindenesetre szuper dolog, hogy Zoltan es Hanna reggelenkent együtt bicoznak :)
    Nyilvan egy nagyvarosban, mint BP mas a helyzet, azert ott en is aggodnek egy kicsit, de itt teljesen termeszetes, hogy mar az 5-6 evesek ugy kerekeznek az oviba-iskolaba es fix "tantargy" a helyes közlekedes oktatasa, több iskola udvaran is rendes kiepitett gyakorolopalya van :)

    Kicsiknek egyebkent jol megy mar a kerekezes? Azert szuper, hogy most mar kisebb-nagyobb turakat is tudtok együtt csinalni :)

    Szep napot Nektek!!! Orsi

    VálaszTörlés
  4. Móni! Szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan ti is együtt tekertek az oviba és később az iskolába is (melyikbe is? :-))

    Timi! Valahogy szervezd meg Anettnak, mert biztosan nagy örömöt szereznél vele. Vond be becses uradat, hátha úgy könnyebb. Vagy ő csak motorra száll fel? :-))

    Orsi! Hát igen. Svájccal nem tudjuk felvenni a versenyt de azért jó látni mennyit fejlődött a biciklis hálózat itthon. Új szabályok, biciklisbarát szolgáltatások, utak épültek és ez is valami. Vidéken és kisvárosban is természetesebb látvány, hogy a suliba biciklivel mennek a gyerekek, van ahol nem is tudnának másképpen. (nekem Kambodzsa jut eszembe állandóan erről..)
    Az jó lenne ha itthon is oktatnák a biciklis kreszt a suliban. A Városligetben van egy KRESZ pálya, nincs is túl ramaty állapotban, ott azért gyakoroltunk már de ennél többre nincs lehetőség.
    Ja. A suliba kb 40 perc alatt értek be.
    Mondtam már, hogy szeretem olvasni amikor leírod,hogy a Lila tehén országában hogyan működnek a dolgok? Mert így van!

    Ági

    VálaszTörlés
  5. Mi is láttuk őket Csengerrel ma reggel! Csak én nem hívtalak fel, mert már nem lepődöm meg! Csak elkönyvelem, Vajdáék ismét "jó fejek"!:)
    Mikor Tibornak meséltem, csak ennyit mondott, de jó, hogy Z-nek ilyesmire is jut ideje. Nekünk még felnőtt bringát sem volt, pedig kellene! De nagy kedvet csináltatok hozzá!
    Puszi

    VálaszTörlés
  6. De jó! Van ilyen, rendes nyilvános WC? :o
    Bocs, hogy ezzel kezdtem, de ez volt a legmeglepőbb része számomra, mi ugyanis szinte biciklivel a fenekünkön születtünk, és már oviba is bicajjal mentünk (jár errefelé mindenki).
    Hiába, no kisváros. (ja, és el se ütöttek még 26éven át, most először).
    Hannának gratulálok a kitartásához! Ha olyan az idő és ráértek, szerintem járjatok sűrűbben bicajjal suliba, biztos nagyot dobott az önbizalmán, és a vérkeringését is serkenti egy kis mozgás reggel, csak jobban megy tőle a suli!
    Puszi!
    Ildkó

    VálaszTörlés
  7. Nos, a blogger is el tud romlani úgy tűnik..most éppen a korábbi kedves és hasznos megjegyzések tűntek el. Glóriáé, Orsié, Timié, Krisztié és a többieké. Sajnálom mindet.

    Ágnes, köszönöm ..azért bevallom szerintem is inkább azok, mint őrültek.

    Ildikó! Tudom és eszembe is jutott, hogy egy vidéki vagy kisvárosi anyuka megmosolyogja bejegyzésemet és nem érti mi olyan nagy dolog abban, hogy biciklivel megy a gyerek suliba, oviba. Még akkor is ha ez kb 40 perces kerekezést jelent.

    Ági

    VálaszTörlés
  8. Én is sajnálom, hogy elvesztek az éterben a megjegyzések, helyenként a bejegyzések!:(
    (azt írtam előzőleg), én azért nem lepődtem meg, amikor láttam Z-t és Hannát felfelé tekerni a Stefánián, mert tudom, hogy Ti milyen jó fejek vagytok!!!
    Tibor annyit fűzött hozzá, hogy kicsit irigy, egyenlőre neki még ilyesmire nincs ideje.
    puszi

    VálaszTörlés
  9. Glória! Micsoda? Bejegyzések is eltűntek? Nem nálam ugye?
    Ilyenkor döbbenek rá, hogy nem hülyeség, hogy papaír (könyv) alakban is megvan a naplóm agy része.

    Bizony Z új életformája (értsd munkája) megengedi az ilyen hétköznapokba beillesztehető programokat is, szóval számunkra előnyös volt a váltás eddig.

    VálaszTörlés
  10. Hat ez a Hanna egy tunemeyes nagy lany,nem semmi hogy bringaval ment a suliba nagyon hosszu ut gondolom,es meg 4 piros pontot is kapott.Az meg hogy taborozni ment es nem hianyoztatok az biztos jo dolog,szerintem sem volt ideje azon gondolkodni hogy valyon anya es apa,meg ahugaim mit csinalnak,biztosan annyi jo programjuk volt.EZek szerint mar kecsket is fejt,hu az nagy elmeny lehetett nbeki,te meg anya megkell szokjad hogy Hanna nagy lany es nagyon is ugyes es onallo.puszika

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes