Társasjáték forrás

Azért annak örülök, hogy a karácsonyfa alá szánt társasjátékokat nem találták meg bújócskázás közben lányaink. Nagyon gondosan lettek ugyanis kiválasztva. Nem csak úgy spontán leemelve a polcról, mert ennek szép a csomagolása, vagy mert agyon lett reklámozva (mondjuk nem is látunk TV reklámokat, mert továbbra is csak a papír tv és az éppen belebújó adja a műsort, vagyis még mindig megvagyunk igazi tv nélkül. Nem tudom más hogy választ játékot. Viszonylag nehezebb mellényúlni, ha egy családnál már bevált és mondjuk a másik anyuka magasztalja. Bloggerek véleményére is szívesen adok, de csak olyanéra, aki a szememben elég hiteles. Lehet, hogy egy vendégség alatt játszott vele csemeténk és azóta csak ezt szeretné, lehet, hogy az oviban találkozott vele. De jó is lenne kipróbálni, letesztelni valamennyit vásárlás előtt. Képzelem, hogy nagy játékboltokban vagy a Tescoban hogy néznének ránk ha kibontanánk a társasjáték dobozát, szépen elővennénk belőle a táblát és egyéb kellékeket, majd leülnénk a földre és játszanánk egy-két menetet. Ha nem tetszik visszatennénk a polcra és egy másikkal kezdenénk játszani. Azt hiszem kivezetnének azonnal...

Pedig van olyan bolt, ahol ez nemhogy lehetséges de szinte kötelező!

Mindjárt folytatom csak előtte elmondom,hogy mennyire büszke vagyok arra, hogy a Gipszkorszak Játszóházunkban olyan csapat dolgozik, akiktől sokat tanulhatok. Mindannyian szenvedélyesen szeretik és tisztelik a gyerekeket, az egyikük gyógytornásznak készül, a másikuk cserkésztáborokban lelkes aktivista de van köztük pszichológus, óvónő és gyógypedagógus is. Kata gyengéje például a gyermekirodalom, így ha éppen egyszerre dolgozunk, gyakorlatilag mást se csinálok csak jegyzetelek, hogy ezt és ezt a könyvet be kell szereznem. Kata ajánlotta figyelmembe a Játékforrás nevű kis boltot, aminek az a különlegessége, hogy a betérő vendégnek szinte kötelező leülnie és kipróbálni a játékokat mielőtt egyet is megvenne. A jelentéktelen külsejű ház földszintjén meghúzódó boltban egyébként még vásárolni sem kell, bár ember legyen a talpán, aki a válogatott jó játékok között nem csábul el. A társasjátékok viszont még kedvezményesen is igen drágák, így joggal várom el tőlük, hogy valóban szórakoztatóak, értelmesek, okosítóak legyenek a gyerekeimnek és ne unjuk meg hamar egyiket sem. Szóval a boltban az alkalmazottak sorban teszik elénk a játékokat, majd végtelen türelemmel és szakértelemmel elmondják a játékszabályokat és kezdődhet is a móka. A gyerekméretű thonett székeken kényelmesen játszhat felnőtt és gyerek. Hamar kiderül, hogy egy-egy játék mennyire köti le a gyereket (vagy felnőttet).
A polcok kínálatát végignézve azért örömmel állapítottuk meg Zoltánnal, hogy egy csomó játék a mi otthonunkban is ott figyel, vagyis sikerült olyan társasjátékokat vennünk a lányoknak eddig is, amelyek nemcsak szórakoztatóak de megmozgatják az agytekervényeiket is. Itt ugyanis csak olyanok vannak. A ThinkFun, Smart Games és tásai. Árgus szemekkel figyeltük melyik játék volt az, amelyiket csak noszogatások árán sikerült befejezni Eszternek és Noéminek. Zoltán közben egy másik logikaiba kezdett bele egy úrral, akiről kiderült egy iskolába járnak gyerekeink..
Én is kinéztem egy ötletes játékot. A márkája ugyanaz, mint a tavaly karácsonyra vett Winominónak, ami a mai napig az abszolút favorit és ez meggyőzött, arról, hogy megvegyem.












Nem jöttünk haza üres kézzel. Mivel a kicsikkel együtt mentünk megszámlálhatatlanul sok megállónyit a hetes busszal, (mert úgy érdekesebb) a város másik végében található játékboltba, ahol folyton a nyomunkban voltak, nagyon furfangosan kellett a pénztárnál kifizetni a játékokat, amelyek remélem ugyanúgy elnyerik a kitüntető megunhatatlan jelzőt, mint a Trio, a Cluedo (az eltűnt csokitorta rejtélye), a Winomino, a Traffic Jam, a Minestrone, a Solo, Cubi Cup és a Zingo.

Kata ajánlása nyomán pedig biztosan ott lesz a karácsonyfa alatt a Nagyon Zöld könyv és Hanna születésnapjára Boldizsár Ildikótól a Királylány születik is (amúgy is most olvasom fel neki ugyanettől az írónőtől a csodásan illusztrált Boszorkányos mesék című kötetet). Gyárfás Endrétől megveszem a Fortélyos mester kalandjait Rémusz Bácsi meséi mellé no meg a svéd Sven Nordvist könyveit is.

Mert én annyira, de annyira szeretem, amikor karácsonykor a szőnyeg a nappaliban átalakul egy hatalmas társasjáték mezővé, a kanapék, fotelok pedig felolvasó fészkekké.

You Might Also Like

11 megjegyzés

  1. Nagyon jó témát boncolgatsz, mert szerintem sokaknak okozott fejtörést, hogy mi alapján válasszák ki a megfelelő ajándékot gyermekeik számára. Igazad van, mert a TV rengeteg ingerrel bombázza a gyerekeket, amiben zömével olyan játékokat hirdetnek amik csak pillanatnyi örömet nyújtanak, de pár hét múlva tuti, hogy a polcon porosodva hever majd... (tisztelet a kivételnek, mert akadnak olyanok is)
    Mi is arra törekedtünk, hogy valamilyen fejlesztő játék kerüljön a fa alá, ezért előnyben részesítettük a kreatív és társas játékokat. Viszont a lányok kívánságát is figyelembe vettük ezért került bele a "hőn áhított" TV-ben látottakból is amik szintén a kreatív kategóriába tartoznak. :)))
    Igazad van, nincs annál meghittebb pillanat amikor a nappali (társas)játékok színterévé változik, és nem csak egy napra...
    :)))

    VálaszTörlés
  2. jó a cikk tényleg:) az első társasjáték nevét elárulnád, mivel a vaku pont úgy villan bele a képbe, hogy nem látszik:(

    VálaszTörlés
  3. Szia! Ki vagy?
    Trükkös teher a játék neve és két kis teherautóba kell ügyesen a formákat betenni. Az eleje még könnyű, aztán egyre nehezebbé válik.

    Ági

    VálaszTörlés
  4. Szia Ági!

    Mindig nagyon örülök annak, amikor bevált könyvekről, játékokról írsz, nem volt ez másképp most sem. Az én 5évesemnek már megvan a Club 2%, nagyon nagy kedvenc. Remélem a lányoknak is tetszeni fog.

    Sok készségfejlesztő játékunk van, de Andrisom most olyanra vágyik, ami "csak" szórakoztató, nevetős, és inkább ügyességi, mint gondolkodtató. Lenne esetleg ilyesmire ötleted? :)

    VálaszTörlés
  5. Rita! Ha bemennétek a boltocskába, amiről írtam és a köszönés után ugyanígy elmondanád Andrisod kívánságát, ahogyan nekem leírtad biztos, hogy hordanák eléd a jobnál jobb játékokat, hogy próbáld ki.
    A poliposat ajánlom, nem tudom pontosan mi a neve csiklandós vagy kacagó vagy nevetős polip. Ez ügyességi, vicces, aranyos. A lányoknak is tetszett de nem vettük meg végül, mert már nem fért bele a keretbe.

    A Zingó és változatai is jó lehet.
    Remélem segítettem,

    Ági

    VálaszTörlés
  6. Nagyon hasznos amit most leirtal,erdekes.En meg ugyan nem nagyon veszek olyasmi tarsas jatekotpuzzlen kivul,na meg a mesekockan kivul,de hasznos es jo gondolatok amiket leirtal,majd a kozel jovoben.Nagyon fontos hogy milyen dolgokat veszunk.puszika

    VálaszTörlés
  7. Szia, Ágnes!
    Ismét rég nem voltam "nálad", de most bepótoltam a kimaradásomat. Köszönöm az írásaid, még így éjfélkor, tortakészítés és mézestészta begyúrása után is jól felvidítottak, pedig már jócskán fáradt vagyok.
    Jót nevettem Zoltán saját fotogenitásáról való véleményén :D, hálásan köszönöm a társasjátékokról szóló "ismertetődet", izgulok, hoyg nehogy a lányok megtalálják az eddig megvásárolt apróságokat (éppen most vannak abban az időszakban, hoyg érdekli őket mit tartalmaznak a szekrények, fiókok:P) és megcsodáltam a gyönyörű fotókat!:)

    GYönyörűszép napokat, örömteli várakozást és készülődést kívánok nektek!:)
    Puszillak:
    Edith

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is nagyon fontos téma, mert bizony, mint mindig most is sokat törtük a fejünket apával milyen játékokat válasszunk Örsnek, ami egyszerre fejleszt, szórakoztat és értelmes hosszú távon:-)))Mi nem nagyon szoktunk játékboltban venni társasokat leginkább a Gondolkodó Játékok Boltját, az Anno Meseboltot, a Pagonyt látogatjuk vagy a netről szoktunk rendelni Képességfejlesztő játékok boltja, Nunu, Katica Kft, Hor zrt.
    A nagyon zöld könyv mellé, tudnám ajánlani kisebb lányaidnak a Nemszemétke c. könyvet, amihez foglalkoztató füzet is tartozik. Valamint a Királylány születik, A mindentvarró tű, Lenka valamint a művészi könyvek sorozatból: Télapó és a kiscica, Az állatok karácsonya, Hol lakik az idő, Csillagmese, Manómese. A csodálatos szemüveg is jó, Máté Angi: Volt egyszer egy és nálunk nagy sláger a Mú mama sorozat (én legalább olyan viccesnek tartom, mint a kisfiam):-)))Hirtelen ezek jutottak eszembe...Jó készülődést, ajándékbeszerzést!!!

    VálaszTörlés
  9. Imádom a blogodat továbbra is!!Akárhányszor sikerül erre járnom valamit tanulok Tőled! A beszélő uzsikat is azóta alkalmazzuk Dávidnál,amióta itt olvastam,és a az ovis évek alatt összegyűjtött emlékek is a te inspiráló ötleted alapján került összegyűjtésre,emlékfüzetessé téve. Köszi az ötleteket most is,jó volt köztük szemezgetni.

    VálaszTörlés
  10. Szia,

    idekeveredtem es en is jegyzetelek. :) Talan meg a Camelot Jr-t ajanlanam, ha erdekes hogy a hos kiralyfi hogyan jut el a kirlaylanyhoz. :) De van kirlaylanymese nelkuli verzioja is.

    Ivett

    VálaszTörlés
  11. Ilgya kedves! Advent harmadik vasárnapjára ennél szebb, a blogommal kapcsolatos ajándékot nem is kaphattam volna. Köszönöm neked!

    Totyi, köszönöm az ötleteket, mindig szívesen veszem a tiédet!

    Iza, aranyos vagy köszönöm!

    Edith!Külön értékelem, hogy elfoglalt anyuka létedre rám is zsakítottál időt. Puszillak. Ja és kaptam valamit postán Erdélyből..ma megyek érte. Van egy tippem mi lehet az. :-))

    Ivett! örülök neked. Gyere gyakran és jegyzetelj bátran. Jó másokat inspirálni.

    Szép adventet mindenkinek!

    Ági

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes