Farsang! Ollé!




Idén aztán igazán nem okozott extra fejtörést az, hogy minek öltözzenek be a lányok. Tavaly tavasszal a kanári szigeteki kiruccanás alkalmával kaptak három , fodros, pettyes flamenco táncos ruhát vaj puha szívű apukájuktól és gyakorlatilag azóta azt várták, hogy az otthoni környezeten kívül is felvehessék az egyébként valóban szépséges táncos ruhakölteményeket. Hát eljött az alkalom, az ovis farsang ideje.
Három éves koruk óta minden alkalommal, amikor látják, hogy a reggeli villámsminkemet pakolom fel az arcomra, folyton arra kérnek, hogy fessem ki az ő szemüket is szépen és ne csak az ezüst csillámos porral, hanem a fekete szemceruzával és a szemhéjpúderral is és ha lehet egy kis igazi rúzzsal kiegészítve. Mindig ugyanazt a választ kapták: "Majd ha nagylányok lesztek" vagy "Majd ha farsang lesz és illik a jelmezetekhez."

Nos, illett és bőszen emlékeztettek is erre. Így aztán reggel, amikor Hanna már iskolába ment, a kicsiket kisminkeltem. Kontyhoz hasonló búbot fésültem puha hajacskájukból, rózsát biggyesztettem a hajráfra, ami mire a terembe értünk persze lepottyant. Eltettem a spanyol táncos kellékeket, egy Paso Doble cd-t, további rózsákat, legyezőket, kasztanyettát és mire Zoltán visszaért az iskolából már indultunk is az oviba a zártkörű farsangra, ahol már javában ropták a táncot a gyerek buli zenére a többiek.



Elgondolkodtam azon, hogy ahhoz képest, hogy Hanna ovis korában még a szülőket is arra biztatták, hogy a nyilvános bulira öltözzenek be valaminek, (nem is okoztunk csalódást és postás, szülésznő, virágárus jelmezekben parádéztunk) most teljesen kizártak bennünket a farsangozásból és csak az ott készült képek és a kicsik elmesélése alapján tudtam megállapítani, hogy igazán hangulatos buliban volt részük. Ami a legfurcsább, az az, hogy egyáltalán nem bánom. Mármint, hogy most nem kellett maskarában mennünk. A lelkesedésem csökken? Vagy csak öregszem?



Persze nem érkeztünk üres kézzel. Idén keksz macifejeket vittünk a csoportnak. Alig várták a lányok, hogy kis kötényben segíthessenek. A legnagyobb kihívást egyébként az jelentette, hogy honnan szerezzek jégkrémes fa spatulákat, míg rájöttem, hogy a patikákban minden bizonnyal akad ilyen fa lapocska, hiszen a torok vizsgálatának fontos kelléke. Az utolsó darabokat hoztam el a kerületi gyógyszertárból és mostantól nemcsak a wc papír gurigák belsejét tilos kidobni a családban, hanem a jégkrémek pálcikáit is..

A macifejeknek az óvó néni beszámolója szerint óriási sikerük volt. Hogy nektek is lehessen hasonló élményben részetek leírom hogyan készültek. A mértékegységek bögrében vannak megadva, feltételezem, hogy ez egy amerikai recept, ahol ugye így mérnek a legszívesebben. Nekem hála anyósomnak van egy autentikus CUP mérő edényem, így azzal dolgoztam.

2/3 bögre puha vajat, 1 tk vanília cukorral és 1 bögre barna cukorral habosra keverjük. Hozzáadok 2 tojást és azzal is elkeverem.
2 és 1/2 bögre lisztet, 1/2 bögre kakaóval, 1/2 tk. sütőporral, csipet sóval, 1/2 kk fahéjjal, gyömbérporral összekeverek és ezt a száraz keveréket lassan a tojásos masszához adagolom és összekeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelek egy formát. A maci feje diónyi nagyságú tésztagolyóból készül, a fülek pedig cseresznyemag nagyságúakból. Amikor a dió nagyságú golyót megformáztuk, beleszúrjuk a spatulát. Letesszük a sütőlapra, hozzáillesztjük a füleket és kilapítjuk a golyókat a tenyerünkkel (és (Orrot is formázhatunk kicsi golyóból persze). A francia drazsékat én ekkor nyomtam a tésztába, azzal együtt sütöttem meg de utólag is felragaszthatjuk tetszőlegesen választott módszerrel. Kb. 10 percig sütjük. Amikor kihűlt tovább díszíthetjük.



Az eredeti recept, vagyis ahol én először találkoztam vele és ahol azonnal beleszerettem egyik kedvenc erdélyi gasztro bloggeremnél Ottisnál található.

You Might Also Like

15 megjegyzés

  1. Szia Ági!
    Eddig még sosem írtam Neked, de már a babaszobás naplótok óta (jó három éve lassan) követem az eseményeket és nagyon is szeretem olvasni a blogod. Viszont most lenne két kérdésem: 1. A maci süti szája tojáshabból készült? 2. A kambodzsai utadról szóló cikk (jól gondolom, hogy lesz?), melyik újságban fog megjelenni?
    Maradok továbbra is hű olvasótok, Beatrix

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csinos a lanyok jelmezes es jol all nekik.Tunderiek ,jaj kar hogy te nem mehettel veluk hogy zart volt a farsang.Pedig biztosan kalsz lett volna latni oket ahogy buliznak.Na es igazi nagy lanyok hogy mar sminkeltetik magukat.Vegre a vagyuk teljesult.puszika

    VálaszTörlés
  3. Irigykedve olvasom/nézem a bejegyzést, nálunk sajnos kimarad a farsang:( Dorka halálosan fél a lufiktól, és persze ilyenkor az egész ovi fel lesz díszítve.

    Andi/Tita

    VálaszTörlés
  4. Szia Beatrix! De jó, hogy írtál!! Remélem ezután többször teszed. :-))

    A maci szája megérne egy külön bejegyzést, Férjemet küldtem el boltba, hogy vegyen dr oetker kinyomós mázat ám ő egy zöld dobozos ételfestékkel jött haza....
    Kínomban tojásfehérjét kevertem össze porcukorral és azzal dolgoztam. Szóval a válaszom igen, tojásfehérjéből van.

    Kismama magazinban fog remélhetőleg márciusban megjelenni a cikk. Köszönöm ha elolvasod. :-))

    Izabella! Nem bánom, hogy most kimaradtunk, pár percig gyönyörködtem bennük reggel, amikor bementek a csoportba, abból láttam, hogy jó bulijuk van.

    Andi/Tita!
    Én emlékszem rád a bababszobából azt hiszem. Nahát, hogy azóta követed a nyomokat. Megtisztelsz vele tényleg.
    Elárulom neked, hogy én is félek a lufiktól, frászt kapok ha kipukkan egy -csak eljátszom a gyerekek előtt hogy nem érdekel. Nyugi, kinövi Dorka, valahogy játékosan kellene megismertetnie a lufi pukkantásaival és más tulajdonságaival. Kár, hogy csak emiatt kimarad de hátha van máshol lufimentes farsang vagy jövőre már nem fog félni annyira.

    Ági

    VálaszTörlés
  5. Én azzal nem tudok egyetérteni, hogy a szülőket kizárják. Most már két oldalról sem::)
    Szülőként szeretnék részese lenni, óvónőként pedig - tulajdonképpen - ez is egyfajta eredménybemutatás. HIába mondjuk azt, hogy ez nem számít, mert igenis vannak szülők, akiknek sokat számít, és az oylan óvónőkről, akik nem csinálnak "semmit", meg is van a véleményük. Persze, egy olyan szülő, akit érdekel a gyereke és normális kapcsolatot tart fenn az óvónőkkel, gyakran találkozik, beszélget velük, stb., az úgyis tudja, hogy mire képesek a gyerekek-óvónők egyaránt, de kell a "kirakat" is. Ez van::)

    Egyelőre úgy van, hogy a mi csoportunkban szülős-beöltözős buli lesz, Krisztáéknál szintén szülős, Boróéknál pedig még nem biztos, hoyg lesz farsang, mert vagy 8 gyerek bárányhimlős pillanatnyilag, illetve félő, hogy a többieken ezután üt ki.

    A te lányaid pedig csodásak voltak és én meg csodállak, hogy kifestetted őket!:)

    VálaszTörlés
  6. Ez a keksz csodás! Milyen jó ötlet!!
    Azt hiszem márciusban megveszem a Kismamát :-)
    Nagyon szerettem a Kambodzsa-beszámolókat, de jó olvasni a törpökről :-)
    Puszi!

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Nekem rögtön 3 kérdésem is lenne:
    - mennyire száraz keksz ez?
    - sütés közben nem olvadnak el a franciadrazsék?
    - 1/2 bögre kakaó (az ugye por?)-nesquik vagy arany (szerencsi)?

    Köszi a válaszokat! Ha jól emlékszem valahol azt írtad nem szeretsz sok időt tölteni a konyhában:-)))Van egy szuper fánkos receptem kb. 5 perc az összeállítás + 3 perc a kisütés. Szívesen átküldöm ha érdekel...(Én most ezzel loptam be magam az ovisok szívébe:-)))Üdv. Éva

    VálaszTörlés
  8. Jajaj!Még egy kérdés lemaradt:
    - ebből hány db maci lesz?

    Köszi!

    VálaszTörlés
  9. Totyi!

    A keksz sütés után omlós, másnap már inkább ropogós volt, olyan igazi kekszes állagú de az óvónénik szerint még a legrosszabb evő kisfiú is felfalta és nagyon ízlett mindenkinek. A morzsák elkerülhetetlenek.

    Az eredeti recept szerint a francia drazsét csak sütés után kell valahogy odaragasztani de én ennél kényelmesebb vagyok így megpróbáltam sütés előtt belenyomkodni és azzal kisütni. 10 perc alatt ne tett benne kárt, nekem nem olvadtak el.

    A kakaó az sima cukrozatlan kakaópor.

    Nekem 18 db lett. Attól függ, hogy mekkora fejeket gyártasz.

    Ági

    VálaszTörlés
  10. Edith!Az influenza járvány miatt is talán szerencsésebb volt, hogy pont így jött ki. valóban nagyobb macera lehet ha ott vannak a szülők, ráadásul nem mindenki tud szabadságot kivenni az alkalomra. Én próbáltam ezt is azt is, hiszen tudod. És bár remek móka volt szülőként is bohóckodni még Hanna ovis idejében, most nincs hiányérzetem. Egy anyuka remek fotókat készített, azok magukért beszélnek.

    Celee! Próbáld ki, nézd meg a forrást is, ott találsz egy videó linket is a formázásról.
    Kismamában azért kevesebb helyem volt az írásra, mint itt a blogon. :-)
    Jön még több törp történet. (de jó kis nyelvtörő lett)

    VálaszTörlés
  11. A lányok nagyon csinos spanyol hölgyek lettek:)Még tavasszal nagyon megtetszettek ezek a fodros ruhák:)

    Anettnek idén a paróka volt a szenzáció!!

    A macik édesek és biztosan finomak is!Ügyes vagy.Mi egyszerűbb módját választottuk a kínálgatásnak.Fánkokat süttettünk a csoporttal közösen.És én még két anyukával teát főztük a vendégseregnek és a kis szereplőinknek.

    Puszillak,
    Timi

    VálaszTörlés
  12. A képek önmagukért beszélnek, biztosan remekül szórakoztak a lányok, míg te a sminkkel csak fokoztad a hangulatukat...
    Azon lehet, hogy most én lepődtem volna meg a legjobban, ha jelmezkészítésre adod a fejed mikor egy ovinak elegendő habos, fodros ruhácska rejtőzik a lányszekrények mélyén...

    :)
    Jó ez a macis süti, azt nem ígérem, hogy most, de valamikor én is szívesen kipróbálom, mert azt már tudom, hogy milyen állatok lesznek belőle...
    (tudod!)
    ;)
    Puszilunk benneteket!

    VálaszTörlés
  13. Több törp történet :-)
    Mentem, néztem, és a kisasszony is - így nem úszom meg... Azóta megy a süssünk Anyaaaa...
    Mi jól lemaradtunk a farsangról, nem is mondtam Encsinek, hogy akkor volt, mikor beteg volt. Lassan elfelejti, a 'mi is akar lenni a farsangon'- kérdést.
    Puszi!
    Ildikó.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!
    Szeretném nektek tovább adni a Liebster Blog díjat!
    Az én oldalamon:
    www.laura-mira.blogspot.com találjátok a díjnak a képét és szabályzatát! :)
    Bár én a szabályokat nem teljesen követtem, mivel úgy mond én is kezdő blogoló vagyok, így nem ismerek, követek túl sok blogot! Ezért esett az egyik választásom rátok, mert szerintem a ti blogotok mindig érdekes és szívesen olvassuk! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszönjük az ötletet!

    Nálunk így néz ki:
    http://judit-mitfztemma.blogspot.com/2011/02/mackok-farsangra.html

    Kicsit továbbgondolva az ötletet pedig így:
    http://judit-mitfztemma.blogspot.com/2011/02/eheto-cserepes-virag.html

    Gyerekek imádták!

    Puszi!

    Judit

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes