Farsang a kiscsoportban, farsang a nagycsoportban











Az óvoda, -általam nem ismert okok miatt- idén szakított az egyébként jól bevált hagyománnyal és nem kérte meg a szülőket, hogy maguk is öltözzenek be a gyerekek farsangi mulatságán, hogy aztán együtt bohóckodhassanak a kicsikkel. Zoltánnal korábban sosem hagytuk volna ki a lehetőséget, mert tudtuk, hogy Hannának ez tetszik és csalódást okoztunk volna ha csupán passzív szemlélődők lettünk volna. Így aztán boldogan vettük magunkra a szülésznő, orvos, virágárus, postás, darázs és molylepke jelmezeket.
Fél kilencre vittük a lányokat aznap oviba, Zoltán segítsége felbecsülhetetlen volt, mert bizony a három lány jelmeze és a bulira szánt innivaló, rágcsálnivaló részére alig találtam megfelelő nagyságú szatyrot és ezt cipelni is kellett..
Hanna, kisbaba jelmezének felvételében szintén Zoltán segédkezett az öltözőben, amíg én a kicsikre adtam rá a napocska és tündér ruhát. Szeretem benne, hogy csak azért ment be kicsit később a munkahelyére, mert vágyott rá, hogy egy kicsit saját szemével is lássa a jelmezekben pörgő, ragyogó arcú lányait. Aztán persze el kellett indulnia, én pedig bekapcsoltam fényképezőgépemet, hogy megörökíthessem a pillanatokat. Jelmezben reggeliztek a gyerekek, aztán elkezdődhetett az összetolt asztalkákból rögtönzött kifutón való ruhabemutató. A fegyelmezetten, kíváncsian sorban ülő gyerekeknek ki kellet találni,hogy minek öltözött be társuk. A katicává változott Ildikó néni türelmesen és nagyon lelkesen vezette végig Shreket, a balerinát, a kis majmot, a szerelőt, a postást, a királylányt, a hóangyalt, a két Fifit, a tündért és legvégül a napocskát. Kicsi Eszter napocska jelmeze telitalálatnak bizonyult, hiszen Ildikó néni remekül összekötötte a farsang és a nap között rejlő télűző jelentést, így a felvonulás végén Eszter jelképezhette a tavasz, a meleg közeledtét és minden gyerek elénekelte a repertoárjukban szereplő összes napocskás dalt. Eszter ragyogott, még jó, hogy a napszemüvege rajta volt...
A táncukat nem vártam meg, mert rohantam Hanna csoportjába, hogy ott örökítsem meg a jelmezbe bújt gyerekeket néhány fotó erejéig. Szinte fejbe kólintott a három évnyi korkülönbség adta nyugalom, fegyelmezettség, az, hogy szinte észrevétlenül megnyúltak, komolyodtak, okosodtak mindannyian. A jelmezek többsége is költeménybe illő de legalábbis ötletes volt. Bátran, a fényképezőgépnek pózolva vonultak fel ők is a kifutón és én egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ez az utolsó farsangjuk ott, a kedves kis óvoda falai között. Töprengésemből aztán felébredtem és gyorsan készítettem a cowboynak öltözött óvónénikről és a tavasztündér Ani néniről egy-egy fotót, majd pár csoportképet is, mielőtt elkezdődött a játékos verseny, ami olyan klasszikusokból állt ,mint a fellógatott cukor evés, szívószállal való gyors-ivás és kéz nélküli gyors evés. Hihetetlenül tudnak lelkesedni a 6 évesek. Ők már drukkolnak, mernek és persze szeretnek nyerni is. Mire vége lett a mókának, befutottak a lelkes anyukák által készített fánk variációk és egyéb süteménycsodák, így boldogan ült le a rénszarvas, a ló, a gésa, a tűzistennő, a superman, a vámpír, a cica, a nyuszi, a rendőr és persze a kisbaba is az asztalkákhoz, hogy sorban meg is kóstolják a finomságokat. Két fánkot magamba tömve szaladtam át a kiscsoportba, hogy a kicsik játékairól is készítsek pár életképet, aztán a csaknem két órányi gyerekzsivajtól kicsit kótyagosan (ezúton is emelem kalapom az óvónők türelme, idegrendszere és zajtűrőképessége előtt) hazasétáltam, hogy rendszerezzem a rengeteg képet és így újra átéljem az ovi farsang pillanatait. Az utolsót és az elsőt.


You Might Also Like

7 megjegyzés

  1. Legalább néhány évig még újraélheted ezeket a pillanatokat a kicsikkel is! Nálunk hamarabb "kifutnak"!
    Amúgy, képzeld, mégis szülős farsang lesz, sőt, ami nálatok kimaradt, nálunk behozzák: a szülők beöltözését. Mindig irigykedve olvastam, hogy nálatok hoygan zajlik a farsang és azt gondoltam magamban, itt nehezen lenne megvalósítható. Azért kíváncsi leszek, hogy hány szülő fog beöltözni, még a férjem sem akar hallani róla. Sajnos, szerintem sokan szégyenleni fogják a dolgot. Én már döntöttem: orvos leszek, már meg is beszéltem a szomszédnővel a köpeny és sapka (vagy mi az) - amivel ő elárusítónő volt:D - kölcsönadását. :)

    VálaszTörlés
  2. Jó, Ági, küldd el a képet, megnézem és meggondolom. Amúgy éppen Piroskára gondoltam (neeeem, nem Anna és Peti után:D:D:D), mert nem igazán szeretném, ha vett jelmezekbe öltöztetném őket, ezt meg itthon is összeütném. :)

    VálaszTörlés
  3. Megint egy kis irigységgel olvastam bejegyzésedet, már ami arról szólt, hogy ott lehettél lányaiddal.

    Nálunk, ma van a nagy nap!
    :)
    Azon viszont meglepődtem, hogy engedtek bevinni az óvodába "házi-készítésű" süteményt.
    Nálunk az idén szigorítottak(ANTSZ)
    :(
    Nem tudom mennyivel jobb az előrecsomagolt kész termék (süti)

    Az, hogy Hannával ez az utolsó ovis farsangotok könnyeket csalt az én szemembe.
    (belegondoltam az idő múlásába...)
    Ma lehet, hogy kicsit érzékenyebben reagálok mindenre ami gyerekekhez kapcsolódik.

    Profi fotós voltál!
    Nálunk ezt a lehetőséget is kisajátították maguknak az óvónénik!

    A jelmezeket már megdicsértem ugye?

    Most, megteszem még egyszer!
    Szépek voltak a lányok!

    Puszi!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyesek voltak a lányok!
    Jók a képek!Ügyes fotós vagy...nem csoda,hogy téged tiszteltek meg a feladattal:)

    Nálunk az a szokás,hogy a szülők is részt vesznek a farsangon,de nem kell jelmezbe bújniuk.Picit azért sajnálom is,de legalább ott lehetünk:)

    Puszi,

    Timi

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom, hogy megszüntették a családi farsangot, pedig nagyon vártam, hogy idén mik lesztek! Talán egy aláírásgyűjtés segítene... :)

    Puszi Nektek! Eszti hogy van???

    ui.: tök jó lett a napocska jelmez. Esztinél a hétköznapokban is jellemző a határozottság. Szerintem.

    VálaszTörlés
  6. Szuper képeket készítettél tényleg és igen ötletesek a lányaitok. Napocskában Napsi is gondolkodik - nem is tudom, hogy miért:D - de a zacskó nem jutott volna az eszembe,. Nekem narancsból, pirosba átmenős papírom van, abból gondoltuk a kivitelezést:) Egyébként sütit mi sem vihetünk tavaly óta:( Pedig fánkót még én is vittem valamikor. Nagy sikere volt emlékszem.

    Pusza,
    Evi

    p.s. A jégcsapot Ők is megennék ha elérnék. Így hó evésen kapom rajta Őket:D

    VálaszTörlés
  7. Jól sikerültek nagyon a jelmezek!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes