Volt egyszer egy népdalverseny



Bizony volt, méghozzá Hanna iskolájában, ahonnan két arany minősítésű oklevéllel tért haza. Azon pedig már meg sem lepődöm, hogy egy ilyen kisebb rendezvénynek is mennyire megadják a módját a suliban.

"Iskolánkban második alkalmmal rendezzük meg a népdalversenyt, amelyre kérjük, hogy szép benevezési lapon három dalt jelöljenek meg a versenyezni kívánó gyerekek.." Valahogy így szólt az énekes Kati néni által írt levél, amit Hanna izgatottan lobogtatva hozott haza egyik nap. Szeretem Hanna csengő bongó hangját még akkor is ha nem kristálytiszta és nem lehet zongorát hangolni hozzá... Nem érzem kiemelkedően tehetségesnek ebben, de értékelem az igyekvését, próbálkozását és bizony látom a fejlődését is. Énekkaros szeptember óta, válogatott jó dalokkal tér haza minden csütörtökön és alig várom, hogy kezembe vegyem kottáit és együtt énekelgessünk. Repertoárjukban szerepel az Üzküdárba ment az írnok (jaj de nagyon szeretem), a Bikaviadal és a Dona nobis pacem is, amit már a kicsik is kívülről fújnak.
Én is voltam énakkaros, Petrikás Laci bácsi vas szigorral és kokikkal tanított be bennünket a kórusművekre, amiket aztán az Ikarusz Művelődési Házban tartott iskolák közötti versenyeken próbáltunk legjobb tudásunk szerint előadni. Akkor még nemigen gondoltam bele micsoda munka ennyi gyereknek ennyi szólamot betanítani.

Szóval nevezési lap. Legyen zongora? Legyen! Fekete papírra zongora billentyűt ragasztott Hanna majd a stilizált kottatartóra tett egy kinyitható lapot, amelyre a 3dal címét írta.




1. Kimet a ház az ablakon
2. Pirosbagi templom tornya ide látszik
3. Csipkefa bimbója


Gyakoroltunk is kicsit. Emlékszem, majdnem mindig a konyhában és majdnem mindig akkor amikor főztem valamit. Elláttam tanácsokkal. Hogy ne kapkodjon, hogy hol vegyen levegőt, hogy hol vigyázzon a hangokra és hogy artikuláljon, azaz nyissa ki a száját..most szabad.

Kimondhatatlanul boldogan jött haza arany minősítésű oklevelével. A három tagú zsűri őt is beválogatta a következő megmérettetésre, ahol már a nagyobbakkal együtt kellett kiállni a Radnóti dísztermében és amire már mi szülők is elmehettünk. Ott is voltunk időben. Hanna a lámpaláz legkisebb jele nélkül szorongatta új nevezési lapját, amelybe két új dal címét írtunk be tanári javaslatra. Ezúttal egy cifra palota jellegű benevezési lapot gyártottunk. Papírhasábokat ragasztottunk egy színes lapra amelynek ablaka és zászlaja alatt bújtak meg a dalcímek. Tényleg különleges lett és ezért kiemelt dícséretben részesült, amit kicsit magaménak éreztem.




Számhúzással döntötték el milyen sorrendben éneklik el a dalokat. Hanna ötödikként állt ki a közönség elé, így volt ideje lélekben felkészülni a megmérettetésre. Édesen, aranyosan, nagyoon koncentrálva adta elő a jól ismert Kiment a ház az ablakon kezdetű dalt, majd az Anyám édes anyám elfeslett a csizmám-at végül pedig a Kinyílt a rózsa hajlik az ága című dalt. Büszkék voltunk rá Zoltánnal, anyukámmal és a kicsik is áhitattal néztek nővérükre bár nehezükre esett megállniuk, hogy ne énekeljenek bele a jól ismert, ezerszer hallott dalokba.

Én nem biztos, hogy ki mertem volna állni egy szál magamban a színházterem közepére, hogy mindenféle erősítő nélkül, a három tagú zsűrinek, a többi versenyzőnek, a transzparenssel érkező drukker gyerekeknek no meg a néhány érdeklődő szülők előtt énekeljek. Ők igen! A zsűri kis időt kért az eredmény meghozataláig és hogy ne unatkozzunk a felsősök ritmusgyakorlatokkal és tánctanítással foglalták le a közönséget és a résztvevőket. Később népzene csendült fel, amire kedvére táncolhattak a gyerekek. Hanna osztálytársával Dominikkel lépett egyet jobbra egyet balra. Domi pörgette, cifrázták a lépéseket ennek ellenére megállapítottuk, hogy néptáncban még van mit fejlődniük...
Eszter és Noémi nem bírta tovább hogy passzív résztvevői legyenek a versenynek, egymás mellé állva elénekelték azt a bizonyos Piros bagi templom tornyát, amit Hanna még a Varázsoviban tanult és így persze ők is kívülről fújnak.



Arany és ezüst minősítésű okleveleket kaptak a gyerekek, ami azért is jó, mert senkinek nem vette el a kedvét a további énekléstől, versenyzéstől. Persze Hannának sokat jelentett, hogy az arany oklevelet szorongathatta ám én talán még ennél is jobban meghatódtam azon az őszinte és szenvedélyes összatartásnak, egymás sikereinek fogadtatásán, az összeölelkezéseken, a gratulációkon, amiket az osztálytársai körében tapasztaltam.



You Might Also Like

8 megjegyzés

  1. Gratulalunk a kis tunderi lanynak,nagyon ugyes es hat abtor az biztos.,En sem mertem volna tiszta egyedul kialni es enekelni.Meg is erdemelte az oklevelet.A kicsik is tunderiek.puszika

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok.

    Nagyon ügyes vagy Hanna,gratulálunk!!!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ági,

    örülök, hogy ilyen szep elmeny volt a lanyoknak, föleg Hannanak ez a dalverseny!
    Nagyon jol sikerültek a nevezesi lapok is, nagyon kreativ kis csalad vagytok, az biztos :))

    Es kedves dolog az is, hogy csak arany es ezüst oklevel volt, igen erzekeny tud lenni egy gyerek-lelek es tenyleg nem azert vannak ezek a "versenyek", hogy elvegyek a gyerekek kedvet a tovabbi eneklestöl, hanem hogy inkabb ösztönözzek öket!

    Aranyosak az ikrek is, ahogy kialltak enekelni :)

    Szep hetet Nektek, sok puszi! Orsi

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok Hannának! :)
    Csak egy kis érdekességképpen megosztom veled,hogy meglepődtem, amikor megláttam az oklevélen Hanna nevét, mert eddig nem tudtam, hogy mi a lányok vezetékneve. A keresztlányomat Vajda Annának hívják és hirtelen az ő nevét olvastam, aztán kapcsoltam, hogy persze Hannáról van szó. :) Ő is néptáncra jár és hasonlóan talpraesett kislány.

    VálaszTörlés
  5. Gratulalok a kislanyodnak es persze Neked is , mint Anyukanak!
    Ez egy nagyon komoly fellepes volt!

    Puszit es olelest kuldok a kislanyodnak:)

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok Hannának, és Neked is az előkészületekhez!
    Nagyon tetszik, hogy az iskolátok is, meg Ti is így megadjátok a módját mindennek! (Olvashattad, hogy nálunk ugyanez hogyan zajlik... De azért nincs egy rossz szavam sem.)
    Ügyesek vagytok!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Minden elismerésem Hannáé!
    -tudod mikor álltam volna ki énekelni annyi ember elé...

    Noniékat szinte magam előtt láttam, mert már én is annyiszor hallottam tőlük ezt a dalt!
    :D

    VálaszTörlés
  8. Drága Hanna!!Nagy nagy gratuláció neked!!Nagyon ügyes kis pacsirta vagy:)

    A kicsik nagyon helyesek lehettek:)!

    Képzeld Anett is a minap volt versmondó versenyre!:)

    Puszi,
    Timi

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes