TökfejAzt hiszem a mi gyerekeinknek szinte elképzelhetetlen a november faragott tök nélkül. Semmi rosszat nem látok abban, ha a Halloween szokásokból egyet kettőt átveszünk mi magyarok is. Hiszen ez csak egy újabb lehetőség arra, hogy együtt vidámkodjunk, együtt készítsünk valami aranyos rémséget, pókot, papírból szellemet, vagy épp boszorkányujj sütiket.Azt is észrevettük, hogy minden évben egyre szebb tököt farag Zoltán méghozzá könnyedén és mesterien. A késeimet se féltem...
Hát igen. Van néhány dolog, ami kiérdemelte a "csak apával" jelzőt. Ilyen a legózás, a dögönyözés (amit a lányok kínzásnak hívnak egyébként) és ilyen a tökfaragás is. Annyira aranyosak ilyenkor, nekem csak tényleg annyi a dolgom, hogy fényképezzek és a dekorációt készítsem el. Két kis dísztökből faragtam kisgyerekeket és egy pókot no meg fekete gumidekorból denevér alakzatot... Most is boldogan asszisztáltak a lányok a munka alatt. Előtte közösen szavaztuk meg milyen fizimiskája legyen az idei töknek. Hosszas tanácskozás után egy nevetős, kancsal, szemöldökös, fogatlan, klasszikus de mégis különleges mintára esett a választás.Irtó helyes lett. Anyira, hogy legszívesebben az egész világnak megmutatták volna a lányoka tökfejet. Hatalmas vállveregetést kapott érte Zoltán (még tőlem is..) így aztán kapóra jött, hogy valaki aznapra, október 31-re Halloween partyt szervezett a belvárosba a Vörösmarty térre. Mire oda értünk, Vörösmarty szobra körül már sok-sok különleges faragott tök világított és miután elhelyeztük a rögtönzött kiállításba a sajátunkat is, részletesen megnéztük a többi remekművet is. A mi kis tökünknek egyébként igazán nagy sikere volt a lányok szerint, különben nem fényképezte volna annyi vadidegen ember. Ilyenkor büszkén mondogatták, hogy az a mi tökünk és azt is, hogy apa faragta ki.


Beálltunk néhány ijesztő maskarás mellé egy fotó erejéig, sétáltunk egy nagyot a környéken, aztán megnyugodva, hogy már elegen látták a mosolygós tökfejet, hazahoztuk, hogy itthon világítson nekünk esténként. Mire elkezd fonnyadni és teljesen eltorzul az "arca", ont nem sajnáljuk, hiszen úgyis újabb ünnepi készülődés veszi kezdetét. Jól van ez így.

You Might Also Like

4 megjegyzés