A gyömrői tófürdő



Kislány koromban sokat jártam Gyömrőn. Nagyszüleim a következő faluban, Mendén laktak, anyukám is ott nőtt fel, később a gyömrői gimnáziumban érettségizett. Ha Mendére igyekeztünk, majdnem mindig lekanyarodtunk és útba ejtettük a nagy piacot, ahol lehetett kismalacot, kiskacsát, kislibát és tyúkokat látni, néha simogatni. Nekem a gyömrői piac volt sokáig az igazi vásár. Ma már szupermarket, valami bank és drogéria van a helyén és bár ez az élet rendje, majdnem könnyezni kezdtem, amikor tegnap elhaladtunk előtte.
Igen. Gyömrőn jártunk, mert felajánlottuk anyukámnak, hogy levisszük őt autóval, hogy elintézhesse hivatalos ügyeit. Arra gondoltam, hogy addig mi elmegyünk a Tófürdőbe, amiről már nagyon sokat hallottam és ahová a nem túl nagy távolság ellenére sem sikerült még eddig eljutnunk. Tálcán kínálkozott a lehetőség, hogy most bepótoljuk az elmaradást, így összepakoltam a fürdőruhákat és vittük magunkkal Hanna görkori felszerelését meg két rollert is. Talán érthető, hogy a negyven fokban, bukósisakban való korcsolyázást elég hamar megunta Hanna és inkább a vízbe vágyott testvéreivel együtt, akik viszont hősiesen rolleroztak Gyömrő díszburkolatos járdáján.
A város, ami nem is olyan régóta város, hihetetlen fejlődésen ment keresztül, amióta utoljára arra jártam. A polgármesteri hivatal előtti tér megszépült, szökőkutas körforgalom épült de ami a legjobb, hogy 2004-2007-ig tartó munkák után igazán megszépülve fogadja vendégeit a tófürdő. Valaha téglagyár volt a tó mellett, a víz a megszűnés után keletkezett. Környezete egyre zöldült és még azt is megállapította egy orvos professzor a '30-as években, hogy a víz gyógyító erővel bír. Özönlöttek is a nyaralni, pihenni, gyógyulni vágyók Gyömrőre. Aztán persze a szocializmus idején az egész lassan "lepukkant". Jó sokat kellett várni, míg újra felvirágoztatták...
Ide váltottunk belépőjegyet azaz a hat éven felüliek kaptak a csuklójukra egy rózsaszínű karszalagot. Három lépés után láttam, hogy itt jól fogjuk érezni magunkat, ez egy remek hely. Az egész tófürdő nagyon rendezett és természetes. Nincs agyonzsúfolva vendéglátó egységekkel csak amennyi éppen szükséges. Van egy kölcsönzője is, ha véletlenül otthon maradna a gumimatrac és az egyik oldal igazi ősfákkal övezett, azaz találhatunk magunknak árnyékos vagy éppen a stégen csupa napfényes területet. A víz is gyerekbarát, mert egy darabig sekély és csak beljebb jelzi a tábla, hogy vigyázz mély víz. A talaj is kellemes kis kavicsos, van játszótér, amin ha éppen nem tűz a nap biztosan élvezetes a játék. A lányokat mindenesetre alig lehetett kicsalogatni a tó 28 fokra melegedett vizéből. Megígértük nekik, hogy hosszabb időre is visszajövünk máskor, hiszen valóban nincs messze tőlünk, különösen az M0-ás megépülése óta. Ha pedig valami miatt a zsúfolt nyári programjaink miatt nem sikerül beváltani az ígéretünket, télen is visszajöhetünk de akkor úszógumik helyett korcsolyával a lábunkon, merthogy a gyömrői tó befagyott jegén csúszkálni is lehet.

Fényképezőgépet nem vittem, a telefonommal készítettem pár képet, amiből viszont nem tudom egymagam elővarázsolni a képeket. A neten azért találtam bőven fotókat a tóról, igaz hiányoznak róla a lányok.







Tipp: 15 óra után olcsóbban válthatunk jegyet a fürdőbe.




Kép innen: http://www.hungarycard.hu/msites/hcard/UserFiles/Image/hirek/Majus/gyomro_tofurdo.jpg és innen: http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.gkrte.hu/upload/GYOMROAZS2_1.jpg&imgrefurl=http://www.gkrte.hu/public/acsazs.php%3Fker%3DG&usg=__Qy0sCetFT7f7EzuLKFHX7c0l1-I=&h=413&w=592&sz=63&hl=hu&start=7&um=1&itbs=1&tbnid=bUHt1lrA6Koz_M:&tbnh=94&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dgy%25C3%25B6mr%25C5%2591i%2Bt%25C3%25B3f%25C3%25BCrd%25C5%2591%26um%3D1%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rlz%3D1R1WZPB_hu___HU356%26tbs%3Disch:1

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Épp ma invitált ide egy kedves barátnőm minket. Én pedig épp ma maradtam itthon kocsi nélkül, először a héten.
    Most már legalább látom, hogy (a Rukkel-tó víziparkja mellett) ide is el kell mennünk!
    No meg újra körülnézünk a környéken, Ágnes, ugye tudod, miért???

    VálaszTörlés
  2. Judit tudom. Nagyon szép házak vannak arrafelé, szép a környék, ideális terep egy 3 gyerekes családnak. De a mendei ház is eladó még :-)))

    Ági

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes