Talpmasszázs Tabajdon



Két éve már jártunk Tabajdon a Mezítlábas Parkban, amit a helyi önkormányzat a falu összefogásával együtt épített meg. A tabajdi erdőben kialakított ösvényen 21 féle járófelületen edződhet talpunk. Végigsétálhatunk bazalton, kvarchomokon, agyagon, utcakövön, téglán, fenyőtobozon, folyami kavicson, dolomiton, farönkön sőt még kukorica csutkán is. Zseniális az ötlet és a kivitelezés is. A két évvel ezelőtti élmény elevenen élt bennünk sőt Hanna még arra is emlékezett a mostani kirándulás előtt, hogy melyik papucsot viselte a túra alatt (mert a papucs a legpraktikusabb viselet, hiszen időnként jó levenni, máskor pedig inkább gyorsan visszabújni a lábbelikbe) és hogy tíz gombóc fagyi ütötte a markát, amiért átment egy meglehetősen nehéz terepen makulátlanul puha talpacskáival. A kicsik akor alig három évesen tették meg az egyébként kb. 35 perc alatt bejárható távot.




Azóta épült a pálya végén egy játszótér is, bejáratánál Lázár Ervin hétfejű tündérje látható fafaragvány formájában, a nagy fa hajón pedig lehet mászni, csúszni, hálóba kapaszkodni, olyan mostani elvárásoknak megfelelő csoda. A kiírás szerint 13 millió forintot költött az önkormányzat EU-s pénzből erre a beruházásra.... Meglepődtünk, mert szerintünk egy kisebb házat is lehetne venni ennyiért, de mindegy, nem az én dolgom kételkedni. Az viszont nem mindegy, hogy a különböző járófelületeket bemutató megrongált tájékoztató táblákat miért nem lehet pótolni. Néhol bizony hiába kerestük milyen kövezeten járunk, a tábláknak hűlt helyét találtuk. Szemmel láthatóan nem az elmúlt pár héten tűnt el, lett volna már alkalom újat gyártani. A "minek, úgyis elrontják a huligánok azt is" válasz szerintem nem elfogadható. Annyira kár érte. Itt van egy kicsiny falu, aminek egyetlen vonzereje ez az ötletes park (na jó van még egy nagynevű lovarda is) és nincs ember vagy kapacitás vagy kedv, hogy óvják, vigyázzanak rá, karbantartsák. Ez jutott eszembe a hiányzó magyarázó táblák láttán de nem hagytam elrontani a kedvem. A domb tetejéről csodás látvány tárul elénk, a Vértes hegység és a kis falu látványa magávalragadó. Napóra mutatja az időt és ott van egy szép öntöttvas kút is, ahol hatalmas vízi csatát vívtunk, majd megadtam magam és feltett kézzel sétáltam le a kis folyami kavicsos lépcsőn. Én cipőben, kevésbé kényes lányaim mezítláb.






Munkaidőben, szerdán délben nem volt meglepő, hogy miénk volt az egész erdő, hogy rajtunk kívül senki nem sikongatott amiatt, hogy szúrja a talpát a bazalt, a kavics vagy a toboz. A patak vízében rajtunk kívül senki nem akarta hűsíteni lábait, ráértünk inni a kútból, nyugodtan vizipisztolyozhattunk, a szitakötőkön, békákon kívül mással nem találkoztunk.

Noémi kiérdemelte tőlünk a család fakírja címet, mert gyakorlatilag egyetlen nyekkenés nélkül végigment a terepen. Nem tudom mi hajtotta, a bizonyítási vágy vagy Hanna tíz gombóc fagyija, amiről meséltünk neki. Hazafelé az érdi Pataki cukrászdában aztán tudomásunkra hozta, hogy ez utóbbi...



Szóval a tabajdi erdőben, a Mezítlábas Parkban Hanna és az ikrek követendő lábnyomai ott vannak a bazaltban, agyagban, homokban, patakban...

Tabajd, Petőfi Sándor utca 2.
GPS koordináták
N 47.28,02797
E 18.82,40827

Mi mondjuk felülbíráltuk az útmutatást és Etyeken át, Alcsútdoboz felé közelítettük meg a falut. Egy kicsiny tábla jelzi hol kezdődik a táv, a Nepomuki Szent János szobor megmutatja hol kell kiszállni az autóból.

You Might Also Like

6 megjegyzés

  1. Ó, de jó, hogy írtál róla, mi is tervezzük egy ideje, hogy kipróbáljuk. (erre tessék, megint lehűlt)

    A GPS-t imádom felülbírálni, én élvezem, ha folyamatosan csak "újratervezés, újratervezés".:)

    További nagyon szép nyarat:
    Glória

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik. Tőled hallok róla először. Ki kell próbálni valamikor. :)
    Az eltűnt táblák engem is szoktak bosszantani. Felénk is ez a helyzet. A Deseda arborétumában is, tábla már csak mutatóban akad.

    VálaszTörlés
  3. Hu ez megint milyen jo kis program lehetett :)))
    szerintem Marcel is nagyon elvezne, imad mezitlab jarkalni, mondjuk mar bebikora ota tavasztol öszig hagytam is :)
    Azert a 10 gomboc fagyi nem semmi :))))

    Hat igen, a tablak hianya megint csak tipikus magyar mentalitas, hogy inkabb meg sem csinaljak, mert ugy is ellopjak :((( azert itt Svajcban azt (is) szeretem, hogy minden olyan precizen es pontosan ki van tablazva, legyen az közuton, erdöben vagy allatkertben, hogy lehetetlen elteveszteni akarmit is :) (bar ez az olasz reszre azert nem annyira ervenyes, ott mar kicsit hanyagabbak, legalabbis ami a közuti tajekoztatast illeti :)

    Szep hetet Nektek, sok puszi Orsi

    VálaszTörlés
  4. Glória! Ha eljutottatok, várom a te beszámolódat is, te hogyan láttad ill. érezted a parkot.

    MJ! Nekem ebben az is tetszik, hogy tényleg összefogtak az ott élők, hogy megvalósuljon. Akkor most nem kéne hagyni lerohadni már bocsánat a kifejezésért..

    Orsi! A 10 gombóc fagyit nem egyszerre eszi le szerencsére.
    A "tipikus magyar mentalitás" kifejezést ugyan nagyon nem szeretem, de igazad van abban, hogy a tökéletes Svájcban ilyen nem fordulhat elő és ezt időnként bizony irígylem.

    Ági

    VálaszTörlés
  5. Ó, ha ezt tudtam volna. :) Akár egy közös talpmasszázsra is benevezhettünk volna. :) Legközelebb.... :) (tőlünk Tabajd kb. negyed óra)

    Egyébként vicces, de mi csak nemrég próbáltuk ki családilag, pedig tényleg egy ugrás csak. :))

    Szóval, ha újra lábmasszázsra jöttök, szólj nekünk is. :))

    VálaszTörlés
  6. Jajjj, ide mindenképp nekünk is el kell mennünk a fiúkkal! Főképp, hogy Alcsútdoboztól sincs messze, ahol már jártunk az arborétumban és az is nagy élmény volt. Andris amúgyis mindig mezítláb járna, ha tehetné:) Alig ér haza, már dobja is le a cipőjét és a játszóterünkön is csak úgy hajlandó lenni ilyen időben.
    Kiváncsi leszek, hogy a fiúk végigmennek e a különböző terepeken!:) ZKriszta
    u.i. Sajnos kénytelen vagyok "névtelen" jelzéssel írni, mert a google továbbra sem enged kommentelni, folyton a blogkészítéses oldalt dobja fel, mikor az előnézet gombot nyomnám:((

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes