Színház (volt) az egész Andrássy út



Megint lezárták az Andrássy utat. És mi majdnem mindig, amikor lezárják, ott sétálunk rajta, mert az azt jelenti, hogy újra ötletes és izgalmas programok várnak ránk és egyébként is van valami megunhatatlanul jó abban, hogy ahol normál esetben csak autók járhatnak, most mi, gyalogosok sétálhatunk büntetlenül. A múltkor is hatalmas élmény volt a lányoknak, hogy a kereszteződésekben rögtönzött színpadokon zongorák álltak és élőben játszott rajtuk egy-egy zongorista. Az is jó volt, hogy plédbe burkolózva, hogy ne fázzunk, leültünk a zebrát és az egyik sávot elfoglaló asztalok egyikéhez, hogy a Komédiás kávézó finomságait ott fogyasszuk el.



Most szombaton a színházak évadnyitójára igyekeztünk. És mert tavaly is jól éreztük magunkat ott, idén még jobban vártam a napot, hogy a független kis színházaktól kezdve, a nagy, bejáratott nevű társulatokig, a kínálatok közül mazsolázzunk. Tudtuk, hogy versengeni fognak idén is a színházak pavilonjai a nézőkért és ezért mindent latba vetnek, sok-sok játékkal, rögtönzött előadással, kedvezményekkel, kézműveskedéssel csalogatnak, csábítanak. A Centrál színház standjánál hosszan elidőztünk, mert Kesserű Andrea jelmeztervező valóban különleges és igényes kézműves foglalkozásra csábította az asztalhoz a lányokat, akik csodás legyezővel, fejdísszel gazdagabban folytatták a sétát a nyüzsgő Andrássyn.







Hannánál és a kicsiknél is tudatosan és korán kezdtük a színházba járást. Legelőször a Bábszínház valamelyik előadását látták, aztán pedig a Kolibri, kifejezetten totyogóknak szóló előadására szereztem nagy nehézségek árán jegyet, mert a Kolibri mindig tele van, oda hónapokkal előbb kell lefoglalni a jegyet így aztán tanácsos bérletet váltani és én idén meg is fogadom ezt a tanácsot, mert nem szeretnék lemaradni a jobbnál jobb előadásokról.
Hanna ma is élénken emlékszik Misi mókus kalandjaira, a Bors nénire, a Gyermekjátékokra, Bárány Boldizsárra és piciny társulatok által előadott darabokra. A Holdvilág Kamaraszínház gyerekdarabjain is mindig ott vagyunk. Az ilyen fesztivál pedig arra is jó, hogy a kevésbé ünnepelt, alig ismert kis színházakat is felfedezze az ember. Igazi kincsekre leltünk most is, nem győztem a prospektusokat begyűjteni. Ez az évad is tele van új gyerekdarabokkal. Lesz amelyeket csak Hannával, amolyan anya lánya program keretében fogunk megnézni és lesz olyan, amire őt már nem cipeljük, mert az ő szóhasználatával élve, túl "babás" lenne neki.
Mennyi előadás vár ránk! Ott van a Pöttyös Panni az iskolában illetve a Tháliában. Jó lenne megnézni Süsüt a sárkányt a József Attilában. A Kolibribe bérletet váltunk majd és a kicsikkel végre megnézhetjük Locspoccsot a kis tengeri szörnyet, a nagy kedvencet, Kippkoppot és Mohát és Páfrányt is. A Bábszínházban is akadnak új darabok meg szeretnénk nézni Rozit az égen és azt is, hogy mi van túl a Maszat hegyen, de persze nemcsak az Állami Bábszínházban báboznak, hanem a Kecskeméten és 25 éve a Figurina Budapesten is.
Legközelebb a Hang-villa titkaira ülünk be Hannával, aztán Zoltánnal egy másik darabra. Hétvégén az Apró színházba megyünk együtt az egyik romkocsmába. És örülök annak, hogy , mostanában az összegyűjtött jutalom matricákért nem játékot, édességet kérnek a lányok, hanem színházi élményt.
Amikor Hanna ovis volt, gyakran hallgatták Prokofjev, Péter és a Farkas című mesés, zenés darabját. Ballagáskor meg is kapták emlékbe a lemezt, mert kívülről fújták a dallamot és a szöveget is hozzá. Ezek után nem is kell részleteznem mekkora öröm volt, Hannának, hogy pont erre a darabra nyertünk két jegyet a Táncszínház jóvoltából. Alig várjuk!

+ egy kis okosság:

"A Pesti Broadway elnevezés az Operett Színház építőjétől, Somossy Károlytól származik. A Somossy által előbb Pesti Montmartre-nak, majd Pesti Brodwaynak nevezett utca a II. Világháborúig töltötte be ezt a funkcióját. Bár a háború után is színházak és az egy, Moulin Rouge szórakozóhely alakította az utca hangulatát, a Pesti Brodway elnevezés csak a rendszerváltás után került újra a köztudatba, de most már a Nagymező utcának nem csak az Andrássy út és a Mozsár utca közötti szakaszát értjük ez alatt, hanem egészen a Király utcáig terjedő részét is."

Infó innen: http://terezvarosikabare.hu/pesti-broadway.html

You Might Also Like

1 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes