Botanika






Észrevettem, hogy idegenek megállnak a kerítésünk előtt, csak azért, hogy rácsodálkozzanak a kikandikáló bojtokra, amik úgy keletkeztek, hogy amikor itt volt az ideje, én csak azért se metszettem le az égbe nyúló ágakat. Ha valaki hozzánk látogat, először megtorpan és hosszan gyönyörködik a fehér, pihepuha virágzatban, megkérdezi mi a neve ennek a csodafának és csak azután fárad be a házba.. Én pedig zavarban vagyok, mert amikor a házunkat vettük, a tervezett kert már készen volt és én akkor felírtam az összes ránk bízott növény nevét latinul és magyarul, de arra a bizonyos szemet gyönyörködtetőre, amit anyukámmal csak menyasszonyfának hívunk,- nem emlékszem. Van aranyeső, madárbirs, babérmeggy bokor, aztán kecskerágó meg valami lonc is. Én ültettem a levendulát, ami káprázatos módon terjeszkedik és harmadik éve nő három tő szőlő is, aminek termését a világ legfinomabb szőlőjének tituláltam és amiről megtudtam,hogy a "Csaba gyöngye" nevet viseli. A magnólia virágaitól nem tudok betelni, csak azt sajnálom, hogy rövid ideig tart a látvány, ezért aztán minden évben több tucat képet készítek róla. Ültettem lila iszalagot és remélem jövőre már szépen befutja a hátsó kertrészt, hogy igazán mediterrán hangulatban élvezhessük a medence szezont.
Az ablakokban mindig van muskátli, aminek öntözése most már családi feladat. Persze nem árt felügyelni a túlbuzgó kis kertészeket, akik nem sajnálják a vizet a növényektől...
A házhoz tartozik egy automata öntözőrendszer is, aminek nagyon örültünk, amikor kiderült,hogy a föld alatt megbújik, mert magunktól aligha jutott volna eszünkbe erre áldozni. Időnként fő funkciójának eleget téve a fű locsolását szolgálja, de legtöbbször a lányok (és bevallom én is) hűsölnek alatta a tavaszi, nyári melegben. Megunhatatlan, hangos kacagásokkal és sikításokkal teli egy-egy menet, ami után csurom vizesen, kórusban kiabálják, hogy "még egyszer még egyszer!" Sárga locsolókannájukkal ki-be rohangálnak, hogy aztán hagyományos módon is megöntözzék a virágokat.
Azt hiszem mogyoróvesszőnek hívják a csodafát. De hiszen a mogyoróvessző hírhedt a rendszabályozás, a finomnak, kíméletesnek nem nevezhető, népi nevelési módról. Biztos csíp, biztos fáj ha rásuhintanak valakire vele. Sose tenném és egyébként is,- aki a virágot szereti rossz gyerek nem lehet.

You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. Hű, ez tényleg érdekes, én se igen láttam még ilyen növényt.
    Amúgy nekem is alakul a lista, hogy milyen növényeket szeretnék majd leendő kertünkbe, idén is csak nagyon nehezen álltam meg, hogy ne szerezzünk be többet. anyagi és egyéb praktikussági megfontolások miatt elhalasztottuk a növénybeszerzést, beértem néhány muskátlival, paradicsompalántával (amik nagy dézsában, erkélyen, irdatlan tempóban nőnek, öröm nézni!) A magnólia nekem is listán van, akármennyire rövid ideig lehet is élvezni. :)

    Kellemes hűsöléseket és locsolgatásokat! Ilyen gondoskodás mellett kiszáradni tuti nem fognak a növények! :)

    Vera

    VálaszTörlés
  2. utolsó mondat külön nagyon jópofa :))))

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez valami gyönyörű!!! Remélem, még virágzik és holnap személyesen is találkozhatom vele...

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes