Gyurma recept és hajókázás a Dunán

Legalább egy óra nyugalmat jelentett számomra a gyurma, aminek a receptjét a Helyi Téma újságban találtam. Normál esetben ez a lap az újrahasznosításra váró papírok közé landol helyből, mert nem én vagyok a célcsoportja, de most az általam igen sokra sőt nagyra tartott kreatív blogger felhívta olvasói figyelmét arra, hogy benne lesz "Fillérekből készült gyurma címmel" egy rövid cikk arról, hogy a drága PlayDoh gyurma helyett késztsük el ezt csemetéinknek, mert ez a massza is kiválóan formálható. Ma délután összekutyultam a hozzávalókat, örömmel konstatáltam, hogy összesen 6 percet vett igénybe és a lányok egyöntetű véleménye szerint jobb lett az állaga, mint az eddig használatos só-liszt gyurmának. Legalább egy órát formázták, alakítgatták, sodorták a masszát a lányok a legnagyobb egyetértésben, ami felért minden kinccsel. További előnye, hogy nem szárad ki könnyen és zacskóban több napig is puha marad, nem mellesleg az illata is remek a benne lévő cukrozatlan instant italpor miatt.

Íme a recept: 1 csésze vizet 1 evőkanál olajjal felmelegítek mikróban. 1 csésze sót, 2 csésze liszttel, fél csomag sütőporral és egy kis zacskó instant cukrozatlan italporral összekeverek. Hozzáöntöm a meleg löttyöt és jól összegyúrom a masszát. Ennyi.
Várjuk az igazi nyaralást, bár az is igaz, hogy örülök, hogy nem kell fagyoskodnunk egy olyan helyen, ahol normál esetben fürdeni, lubickolni, napozni kellene. Ma hajókázni mentünk el a lányokkal. A BKV augusztus végéig menetrendszerint közlekedtet hajókat a Boráros tér és Pünkösdfürdő között. A hajók minden nap 8:00-18:35-ig közlekednek. Részletes menetrend a bkv egyébként professzionális honlapján található. Lehet venni szakaszjegyet ha megelégszünk fél órányi hajókázással is, ekkor a jegy ára arányosan olcsóbb. A gyerekjegy így 300 ft, a felnőtt pedig 600ft-ba került. A hajóskapitány az az igazi autentikus, pofaszakállas, láncdohányos (kár, hogy nem pipás) férfi volt, amilyenek a filmekben is láthatók. A segítő személyzet kedves és előzékeny. A fedélzeten is lehet ücsörögni és gyönyörködni a megunhatatlan Budapest panorámában, de aki fázik lent is utazhat, alul asztalok és székek vannak, akár falatozni is lehet. Az útvonalat úgy terveztük, hogy a kocsinkhoz a 2-es villamossal juthattunk vissza, ami persze újabb éléményt jelentett autóhoz szokott lányainknak.
Ja és felfedeztünk egy csodás cukrászdát, a Marodit a Jászai Mari tér 3 szám alatt. A design, a sütik minősége, a kiszolgálás, a fagylaltválaszték mind tíz pontos. Azt hiszem lett egy új kedvenc beülős, kávézós, sütizős helyünk...


Utóirat: Ma kiérdemelték a lányok a bunkerben való alvást. Őrnek Zoltánt szavazták meg. Remélem nyugodt éjszaka elébe nézünk.


You Might Also Like

9 megjegyzés