Hanna, Noémi és Eszter névnap
Virágszáljaim tavasszal ünneplik névnapjukat és bizony igénylik is a megemlékezést, a különleges bánásmódot, a meglepetést, az extrákat a napon, amely csak az övék.
Gondoltam megvárom az estét, Eszter névnapjának végét és csak azután írom le hogyan tettük kicsit különlegesebbé számukra a napokat, amikor az ő nevüket mondta be a rádió, a tv és amikor az ő nevük volt végre a naptárba beleírva, persze vastagon bekarikázva.


Március 28. HANNA
A név jelentése: kegyelem
A név eredete: Héber eredetû, a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja


Azon a napon boldogan ment iskolába Hanna. Vitte magával az előző nap összeállított kókuszgolyókat és a házi készítésű raffaello édesség hamisítványt, ami szerintünk egyébként jobb, mint az eredeti...
Azon a napon kicsit korábban ment érte Zoltán az iskolába, nem maradt a napköziben. Én addig egy kis táskába összepakoltam a meglepetéshez szükséges kellékeket, váltóruhát, bukósisakot és a kis fekete kesztyűjét is. Nem tudta hová készülünk. Állítólag az autóban hazafelé úton azt mondta Zoltánnak, hogy a legjobban annak örülne ha lovagolhatna, de persze nem lesz csalódott ha mégsem ez a meglepetés program, mert bárminek örül majd. Zoltán szemrebbenés nélkül hallgatta Hannát. Felszedtek a ház előtt és tovább folytattuk a titkolózást. Amikor leparkoltunk Cinkotán, bekötöttük a szemét és valahogy átöltöztettük. Persze Hanna agyafúrt gyerek és azonnal felismerte lovaglónadrágját, amit próbáltunk ráadni és innentől kezdve már nem volt értelme tovább tagadnunk, hogy igen, akkor ő most részt vehet egy egy órás lovas oktatáson neve napja alkalmából és mi mindketten majd nézzük és büszkék leszünk rá és csak kicsit izgulunk. Hanna szeme ragyogott a boldogságtól. Az enyém is attól, hogy ennyire jól beletrafáltam abba, hogy minek örülne nagylányunk a legjobban.
Ügyes volt és nagyon hálásak voltunk a szívvel-lélekkel oktató férfinak, aki azonnal átérezte miért olyan fontos nekünk, neki az az egy óra.
Április 22. NOÉMI
A név jelentése: gyönyörűségem
Na ja. Erre mondják latinul, hogy Nomen est omen.
A név eredete: héber


A névnaposok nálunk megrendelhetik tőlem kedvenc süteményüket, tortájukat, édességüket és aznap este velem azaz mellettem a htvesi ágyban aludhatnak egész éjjel. Ha igénylik, akkor olajos masszázst is kaphatnak és két mesét. No meg kitalálhatják, hogy hová menjünk el együtt, tesók nélkül vagy ha nem bánják a kísérőket akkor testvérekkel együtt.
Noémi igazán nem tette magasra a mércét, amikor kedvencét a meggyes pitét rendelte. Egy marcipán bevonatú tortát nyilván tovább tartott volna összedobni és bár biztos vagyok benne, hogy az ünnepelt kedvéért megsütöttem volna, azért örültem, hogy az elronthatatlan, ősi családi recept szerint készíthettem a pitét.
Noémi az aquaworldbe vágyott, ahová Zoltán el is vitte mindhármukat. Hallani sem akart ugyanis arról Noémi, hogy testvérei itthon maradjanak. Örült jelképes kis ajándékának egy felfújható csónaknak. Azonnal beletelepedett és majszolni kezdte a meggyes pitét, közben pedig százszor megkérdezte, hogy mikor lesz nyár és mikor ringatózhat a medencében az ajándékában. Az áhított Disney mintás fürdőlepedőt pár nappal később kapta meg de így is örült neki. Mondanom se kell, hogy újból meg kellett számolnunk a napokat és a naptárhoz siettünk, hogy a nyár kezdetét keressük együtt.
Május 24. ESZTER
A név jelentése: Mirtusz, csillag
A név eredete: Héber vagy Perzsa eredetûEszterem napokkal névnapja előtt azon morfondírozott, hogy egyedül jöjjön velünk a Margitszigetre Bringóhintózni vagy megengedi, hogy testvérei is vele jöhessenek. A sütiválasztással hamar megvolt, ő is megkegyelmezett és a francia almatortát rendelte, amit csukott szemmel és 15 perc alatt elkészítek.
A Bringóhintózást is pontosan megtervezte. Úgy gondolta majd ő vezeti a kicsi, gyerek bringót és majd meghatározott időközönként enged maga mellé felváltva valakit testvérei közül. Én Zoltánnal egy nagy bringóval követnénk őket és valamelyik gyerek előttünk pöffeszkedhetne.
Pontosan így történt. eszternek jutott a Pötyi nevű pöttyös járgány, hiszen pöttyöskendő a jele az oviban. A miénk POM-POM lett, ami azért jó, mert Eszter kedvenc színében, rózsaszínben pompázott, ráadásul Csukás István mesehőse most lett abszolút kedvenc a kicsik és Hanna körében is.
Ragyogó napsütésben, madárcsicsergés közepette tekertünk a Margitszigeten hétköznap délután. Az Anna és Petiből ismert hintafánál is megálltunk kicsit és bevallom rá is ültünk az ágakra. Csak később vettük észre a táblát, amely megtiltja, hogy a kétszáz éves platán vaskos ágaira másszon bárki is, ne adj Isten hitázzon is rajta. A rét tele volt napozó, piknikező emberekkel és azt éreztem ennél klasszabb névnapi ünneplést el sem tudnék képzelni Eszternek, aki roppant elégedett volt mindennel. Hát még amikor leterítettük saját piknik plédünket a fűbe és elővettem az almás tortát meg a többi csemegét.
Hazafelé láttuk, hogy még egy kiadós esőt is megúsztunk, a Margitszigetet elkerülték a felhők, itthon vszont hatalmas tócsákat láttunk. Esztert már csak az érdekelte, hogy akkor ugye álla az alku és a nagy franciaágyban aludhat mellettünk. Megnyugtattuk, hogy így lesz. A masszírozást elnapoltuk, mert bizony mire Hanna és Noémi meséjének végére értem, az ünnepelt elaludt.

Hanna Klára, Noémi Rita, Eszter Zita! Ma is ugyenezeket a neveket adnám nektek...

You Might Also Like

10 megjegyzés