Disneyland





Amikor friss házasként Párizsban éltünk, igyekeztünk minél jobban megismerni a várost. Rengeteget utazgattunk városon belül és kívül is. Kipipáltuk a kötelező látnivalókat, majd olyanok után néztünk, ami kevésbé ismert nevezetesség, érdekesség. Persze Disneyland sem maradhatott ki. Felnőttként is élveztük minden percét, de mindkettőnk fejében az járt, hogy egyszer majd eljövünk ide a gyerekünkkel is. Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy 2017-ben majd három tündéri lányunkkal érkezük meg, akik közül ráadásul ketten ikrek.

Pedig így lett. Még májusban, hosszas előkészületek és tervezgetés után egy normandiai kiruccanással megspékelve teljesült az álmunk és megmutathattuk a lányoknak hol éltünk akkor amikor ők még nem voltak ezen a világon. Ugyan már egyszer elvittük őket a fények városába, sőt az Eiffel torony tetejéről is integettek, semmire nem emlékeznek belőle, arról nem beszélve, hogy akkor Disneylandet kihagytuk. És milyen jól tettük. Túl korai lett volna. Így viszont a legideálisabb korban élhették át Disneyland varázslatos világát.



Sokan kértétek és magamnak is jó, ha lejegyzem pontokba szedve azokat a trükköket, amik hozzájárultak ahhoz, hogy valóban kellemes élmény legyen mindannyiunknak a Disneyland kaland és olyan praktikákat árulok el amivel nemcsak időt, energiát de egy csomó pénzt is megspórolhattunk. (amit aztán persze elkölthettünk Párizsban máshol)

A fapadoson, amire a jegyet hónapokkal előre vette meg Zoltán (aztán persze mindig megnéztük a neten hogy kúszik az ára egyre feljebb és feljebb) Mikiegér fülekkel utaztunk és emiatt senki nem nézett ránk furcsán. A személyzet és az utasok is tudták mi az utazásunk célja és velünk együtt örült mindenki. Úgy voltunk vele, hogy ha rászántuk magunkat az útra, akkor az tényleg a felhőtlen jókedvről, vidámságról szóljon. Euro Disney a francia főváros egyik külső kerületében, Marne-la-Vallée-ben található és könnyedén elérhető RER vasúttal vagy autóval. Mi ez utóbbival közlekedtünk.


A repülőtéren átvettük a bérelt autót, amit egy kevésbé ismert, ám teljesen megbízható autóbérlő cégtől kölcsönöztük. Azonnal bekapcsoltam a kedvenc adómat a Chérie FM- et és a Radio Nostalgie-t és olyan érzésem lett, mint amilyet akkor érez az ember, amikor hosszú idő után hazatér. Nincs mit szépíteni nekem Párizsban maradt egy darabka a szívemből. Zoltán magabiztosan vezetett a szállásig, előtte persze a lányoknak egy kis autós városnézést tartottunk és rettenetesen élvezték, hogy az Etoil-nál ahol úgy mennek az autók, mint a dodgem (csak éppen nem ütköznek össze és csak a bennfentesek tudják, hogy mindig a jobbról érkezőnek van elsőbbsége, azaz pont fordítva, mint ahogyan az egy körforgalomtól elvárható lenne) Én ilyenkor mindig sikítozom, Zoltán meg körbe-körbe megy. A másnapi vidámparkozáshoz bevásároltunk szendvicsnek valót és más finom francia csemegét és ekkor mentünk fel az Eiffel toronyra is. Persze lépcsőn, mert így sokkal érdekesebb, sokkal kisebb a sor, sokkal olcsóbb, sokkal szebb, sokkal izgalmasabb...Az első emeleten Eszter vad cigánykerekezésbe kezdett, a többiek szelfiztek, gyönyörködtek. Eldicsekedtünk nekik, hogy barátainkkal egyszer az igen nívós Verne étteremben ettünk, ahová külön lifttel lehet feljutni és el sem hiszed, hogy ilyen elegáns helyen és ilyen magasban eszel...No de ez egy másik történet lesz.



- A belépőjegyet a legdrágábban a bejáratnál lehet megvenni. Szerintem aki kicsit is utánaolvas a dolgoknak, nem követi el azt a hibát, hogy aznap és ott helyben veszi meg. Tényleg hatalmas árkülönbség van. Vedd meg a neten! Azt kell eldönteni, hogy csak Parkba vagy a Studióba is bementek. Ha tehetitek, akkor 2 külön napot szánjatok Disneylandre. Egyet a Parkra, egyet a Studiora. Érdemes külön jegyet váltani vagyis nem olyat vegyél, ami mind a kettő helyszín belépésére jogosít. És persze az se mindegy, hogy kiemelt időszakban vagy sima hétköznap látogatsz el a parkba. Mivel mi úgy terveztük, hogy egy napot DisneyLand-ban egyet pedig a Studioban töltünk, a Parkba szóló jegyet interneten, a filmes részre szóló jegyeket viszont Franciaországban a helyi Auchanban vettük meg, ami így verhetetlenül olcsó. Arra kell figyelni, hogy aznap nem használható fel az ott vásárolt jegy.

-Az utazás előtt érdemes beszerezni neten vagy party boltban Minnie Mouse füleket, hajráfot, mert szinte mindenki ebben sétafikál a parkban. Bármilyen kiegészítő, jelmez jól jön és felnőttként sem ciki ebben parádézni. Ott egyébként se ciki semmi, egyedül az ha nem hagyod magadat újra önfeledt gyereknek lenni. Én az interneten vettem meg a hajráfokat a DM-ben pedig "mikiegeres" papír-zsebkendőből is feltankoltam, hogy még az orrunkat is stílszerűen tudjuk kifújni. Később a parkban nagyon büszke voltam magamra, hogy nem tízszeres áron kellett vennem négyet.. Bevallom még Disney zoknit is vettem a lányoknak, sőt a pólójuk is ilyen mintás lett.



-Iskolaidőben mentünk és még arra is ügyeltünk, hogy se Franciaországban, se a környező országokban ne legyen tanítási szünet, mert bizony ezekben az időszakokban elkerülhetetlenül nagy a tömeg. Egy sima hétköznapot céloztunk meg, amikor rendes gyerekek iskolában vannak. Ennyit megért az, hogy tényleg kényelmesen felülhettünk mindenre. No persze balgaság azt gondolni, hogy sorbanállás nélkül meg lehet úszni de a reménytelenül hosszú várakozási időt azért el lehet kerülni.

-Ha már itt tartok leírom, hogy használjátok a single sort! (Ezért is írtam hogy ideális volt az utazáshoz Hanna, Eszter és Noémi, mert ezt csak kicsit bátrabb, talpraesettebb, kevésbé anyás gyerekkel lehet eljátszani) Ebbe a sorba ugyanis olyanok állnak, akik nem bánják ha nem a szeretteik mellett ülnek, hanem beültetik őket vadidegenek mellé a maximális kihasználtság érdekében. Mondjuk egy 4 fős kocsiban utazik egy 3 fős család de maradt egy hely, akkor oda beültetnek egy single sorban várakozót. Ezt olyankor érdemes bevetni amikor már ment együtt a család egy menetet valamelyik hullámvasúton, tudjuk mi vár ránk de annyira tetszett, hogy újra és újra mennénk rajta de nincs kedvünk sokáig várakozni és az sem baj ha nem a hozzátartozónk fülébe sikítozunk.


-A méregdrága Disney szálloda helyett egy csomó más, kevésbé drága, hivalkodó szállás közül lehet választani, amelyek ugyan nem a bejárat közvetlen közelében találhatóak hanem kissé távolabb, ám naponta többször Disney busz áll meg ezen szállodák előtt amivel kényelmesen el lehet jutni a bejárathoz és vissza a szállodába. Mi a praktikus, letisztult, kényelmes, tiszta, egyszóval pöpec B&B hotelt választottuk. Vígan elfértünk egy szobában, ami úgy volt lehetséges, hogy egy franciaágyon kívül egy emeletes ágy (az ikrek örömére) és egy másik normál ágy volt a szobában, ami arra tökéletes, hogy a fárasztó vidámparkozás után hulla fáradtan bedőljünk az ágyba. Igazi francia reggeli van benne az árban. Isteni croissant, jam, nutella, narancslé, kávé, joghurt, gabonapehely vagyis semmi extra mégis nagyon gusztán és frissen tálalva és természetesen ezt is Minnie Mouse fülecskében elfogyasztva.




- A fastpass előnyeit mindenki ismeri. Érdemes alkalmazni, főleg a legvadabb, legjobb attrakcióknál jó lehetőség ez arra, hogy azokhoz a játékokhoz, ahol a legtöbben szoktak lenni, előre időpontot foglaljunk. Ez a belépőkártyánkkal lehetséges. Amint ezt megtesszük, megkapjuk azt a félórás időintervallumot, amikor várakozás nélkül bemehetünk Egyszerre mindig csak egy aktív ilyen időpontunk lehet egy belépőkártyával.

- Friss, csapvizet bárhol adnak és megtöltik a kulacsodat úgyhogy cukros innivalókra és drága ásványvízre sincs szükség.

-Ételt be lehet vinni és ajánlott is. Mi egy csomó szendvicset, kekszet, rágcsálnivalót vittünk be és csak fagyira, kávéra költöttünk. Hosszú napra készültünk úgyhogy tényleg fel kellett tankolnunk, mindenképpen meg akartuk várni a Disneyland 25. szülinapjára szervezett hatalmas esti tűzijátékát. Evésre, ivásra egyébként kiváló időszak a sorban-állós, várakozós időszak vagy a parádé, esetleg a show műsor, amikor csak integetni és bámulni kell az előtted felvonuló mesehősöket.

-A sorban-állás akkor is unalmas ha van játék a telefonodon vagy körülötted sok a látnivaló. Készülj játékokra erre az időszakra, hogy észre se vedd és sorra kerüljetek. Kő-papír-olló, szólánc, memóriajáték (nézd meg az előtted/mögötted lévő embert, játékot, feliratot stb. majd fordulj el és válaszolj a kérdésekre. Bármi jól jön, legyél találékony. Tényleg sokat segít.


-Esőkabátot is otthonról érdemes vinni. Egy nylon, eldobható változat tökéletesen megteszi. A legtöbb attrakció esőben is működik és tető is van a fejünk felett szóval ne hagyjuk, hogy elrontsa a napunkat egy kis eső, főleg, hogy Párizsban azért ez nem ritka. Mondjuk 40 fokban is embert próbáló lehet Disneyland, talán ezért is választottuk az ideális május hónapot az utazásra.

- Opcióként lehet olyan szolgáltatást venni, ami arra szolgál, hogy az egyes helyeken hivatásos fotós garantáltan jó képeket készít a saját gépével rólatok, amit aztán megkapsz a végén. Mi ebből csak a szaktudást, hozzáértést vettük igénybe. A sárga pólóban álldogáló fotósokat te is megkérheted bátran, hogy saját telefonoddal vagy fényképeződdel készítsen rólatok képet. Ha ő készíti és nem egy idegen, talán nem hiányzik róla majd a fejetek. Fényképezz, videózz jó sokat aztán készíts a képekből montázst vagy scrapbook-ot, mint én, hogy akárhányszor rá néztek a képre jusson eszetekbe, hogy milyen klassz helyen jártatok.


-A bejárat mellett balra található a polgármesteri hivatal. Kezdd ott a napot, vegyél magadhoz térképet és kérj egy szülinaposnak járó kitűzőt, mert akkor minden alkalommal boldog szülinapot kívánnak az animátorok és még az ismert dallam is felcsendül belépéskor. Ha mondjuk ez egy megkésett vagy megelőlegezett szülinapi ajándék volt a gyereknek, akkor miért ne koronáznátok meg a dolgot egy ilyen kis aprósággal? Senki nem kér igazolványt, hogy tényleg aznap van a nagy nap. Ez amolyan hab a tortán érzés és a kicsik éltek is vele.



-Töltsd le az applikációt a telefonodra ami megmutatja melyik hullámvasútnál mennyi várakozási időre kell számítani. Mi amikor terveztük az utazást, már tanulmányoztuk, hogy melyik az az időszak amikor viszonylag kisebb tömegre lehet számítani. (Wait Times Disneyland Paris)



-Ne akard egy nap alatt mindkét helyszínt bejárni! Szerintem érdemes egy napot Disneylandre, egy napot (vagy egy felet) pedig a Studiora szánni. Disneyland-ben elég sok a kicsiknek való attrakció de ott vannak a legvadabb hullámvasutak is. Tervezzétek meg melyikre akartok mindenképp felülni de ha olyan jó napot választotok, amilyet mi, akkor ti is kipipálhatjátok a térképeteken az összes körhintát, hullámvasutat, ringlispílt sőt a legjobbakon többször is mehettek, ameddig csak bírjátok. A Wald Disney Studioba, ami a filmkészítés kulisszái mögé enged betekintést az ide látogatóknak, de közben irtó izgalmas hullámvasutak és más attrakciók vannak-én nem mentem, helyette beutaztam RER-rel a városba egy napot csavarogtam, vásároltam, kávézgattam, sétáltam és találkoztam rég nem látott barátnőmmel. A lányok szerint ez sokkal inkább nekik való volt de persze Disneyland parkot se hagyták volna ki.

-Biztonságos. Persze kicsit furcsa érzés, hogy a bejáratnál átnézik a csomagjaidat és megmotoznak, átvilágítanak, pont mint a repülőtereken de ha felkészítitek a gyerkőcöket arra, hogy ez következik és azért van, hogy rossz emberek ne jöhessenek be, akkor szerintem túl tudnak lépni ezen is, főleg, hogy nagyon kedvesen, mosolygósan végzik ezt a munkát is. A benti alkalmazottak is vérprofik és miközben nagyon hatékonyan dolgoznak és próbálják betartatni a szabályokat mosolyognak és van mindig pár kedves szavuk hozzád. A legvadabb hullámvasutakat 140 cm felettiek használhatják, így a lányok mindegyikre felülhettek természetesen és nem véletlenül. Ezért is volt érdemes megvárni 2017-et.









Ne maradj le a lábnyomokról! Csatlakozz facebook oldalamhoz! : https://www.facebook.com/labnyomok/




You Might Also Like

0 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes