Ökörnyál és gyereknyál


Őszi kiruccanásunk legérdekesebb természeti jelenségét Rust bájos városában éltük át, ahová azért ugrottunnk el, mert fülünkbe jutott, hogy borszentelő ünnepséggel várják az odalátogatókat és egyébként is ideális hely egy laza sétához az őszi napsütésben.
Már parkoláskor feltűnt, hogy minden autót, fát, bokrot bebeorít valami fonalszerű, mindenbe beleragadó fehér anyag, amiről azért tudtam, hogy ökörnyál. Buzgón elkezdtem kutatni az általános iskolában tanultak között de csak a vers jutott eszembe.. Szállj szállj ökörnyál, jön az ősz, megy a nyár. Szerencsére nemrég épp a National Geographic Kid változatában olvastam egy mondatot, hogy semmi köze az ökör nyálához ennek a hálónak, valódi, igazi pókok hátsójából jön ki a fehér fonal. Ennyit tudtam elmagyarázni Hannának, aki persze ezer kérdést tett fel ezzel kapcsolatban azonnal. Bevallom megrémített a gondolata annak, hogy elképzeljem hány millió pók kell egy város behálózásához de feledtette velünk az egészet a murci, amiből egy pohárral a mi kezünkbe is nyomtak.
Itthon aztán első dolgom volt az interneten megtudni mindent erről a különleges, őszi jelenségről, a fiatal pókokról és arról, hogy mi céljuk van ezzel. Szóval klassz dolog ha az ember gyereke érdeklődő, mert ettől aztán én is azzá válok. Hiszen hogy nézne ki ha kérdésére csak egy kurta " Nem tudom " lenne a válaszom.
Ha már nyálnál tartunk, leírom, hogy a kicsik "kinek nő gyorsabban és több foga" versenyt rendeznek. Emiatt aztán mindent megrágnak, ami az útjukba kerül, hogy a legextrémebb példát említsem, Noémi csaknem kirágta magát a rácsos ágyából. Már a szálkás, fás résznél tartott, amikor megálljt parancsoltam neki. Eszter a gombokat rágná le mindenről, amire varrtak ilyet, így aztán első dolgom lenyisszantani ezeket is a ruháiról.
Nagyon nagyon résen kell lennem, mert ketten kétféle huncutságot csinálnak. Noémi mindent elér, kiborít, lehúz. Eszter pedig folyamatosan azt bizonygatja Noémi előtt, aki ugye megelőzte súlyban is és mozgásban is, hogy akkor is ő született először és ő a falkavezér. Harcias, akaratos és mégis bújós, ölelős kislány. Mindkettő tele van élettel...ajándék , hogy anyukám szavaival éljek.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes